Türk hukukuna göre ölünceye kadar bakma sözleşmesi - Akartepe, Alpaslan (My University, 2004)
PERSÖNLICHE DATEN Name, Nachname: Alpaslan AKARTEPE Branche: Privatrecht Betreuer: Prof.Dr.Cevdet YAVUZ Die Art der Arbeit und Datum: Dissertation-September 2004 Schlüsselwörter: Verpfrüngdungsvertrag, Pfründer, Pfrundgeber

VERPFRUENDUNGSVERTRAG NACH TURKISCHEM RECHT Der Verpfründungsvertrag ist in den Artikeln Art. 511-519 des türkischen OR geregelt. Mit dieser Regelung sieht man zwei verschiedene Arten dieses Vertrages vor. Das sind Erbverpfründung und schuldrechtliche Verpfründung. Zwar die beiden erzielen gleiches Ziel, aber gibt es einen Unterschied: Obwohl dem Pfründer auf Lebenszeit vom Pfründgeber Unterhalt und Pflege gewaehrt wird, erfüllt aber der Pfründer seine Verpflichtung mit einer Verpflichtung unter lebenden oder einer Verpflichtung von Todes wegen. Der Verfründungsvertrag ist von den sozialen Ausscihtten ausgepragt. Deswegen die Vertragspateien stehen in engen menschlischen Verbindung. Deshalb versuchte der Gesetzgeber, die Vertragswidrigkeiten so wie möglich zu verhindern. Aus diesen Gründen ist dieser Vertrag von Gültigkeitsform, der Erbvertrassform, abhaengig gemacht. So sind die Verpflichtungen der Vertragsparteien ausführlich geregelt. Die im Schuldrecht geltenden Beendigungsgründe gelten auch für den Verpründungsvertrag. Daneben hat der Gesetzgeber die besonderen Beendigungsgründe für den Verpfründungsvertrag geregelt. Soyadı: Alpaslan AKARTEPE zel Hukuk Prof. Dr. Cevdet YAVUZ Tez Türü ve Tarihi: Doktora – Eylül 2004 nceye Kadar Bakma Sözleşmesi, Bakım Alacaklısı, Bakım Borçlusu ÖZET TÜRK HUKUKUNA GÖRE ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİ Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, Borçlar Kanunu’nun 511-519. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile sözleşmenin iki türü öngörülmüştür. Bunlar, miras hukuku nitelikli ölünceye kadar bakma sözleşmesi ve borçlar hukuku nitelikli ölünceye kadar bakma sözleşmesidir. Her iki tür sözleşmenin yapılma amaçları aynı olmakla birlikte, farklılık, bakım alacaklısının, bakım borçlusunun kendisine hayatı boyunca bakmasına karşılık olarak, karşı edimini sağlar arası ya da ölüme bağlı bir tasarrufla yerine getirmesinden kaynaklanmaktadır. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi sosyal yönü ağır basan bir sözleşme olması dolayısıyla, tarafları sıkı insani ilişki içine girerler. Bu bakımdan, kanunda yapılan düzenlemede, özellikle sözleşmenin düzgün yürütülmemesinden kaynaklanabilecek olumsuzlukların önemli derecede engellenmesine çaba gösterilmiştir. Bu çabaların bir sonucu olarak, ölünceye kadar bakma sözleşmesi miras sözleşmesi şekline tâbi tutulmuştur. Yine aynı şekilde, taraflara ilişkin haklar ve yükümlülükler de ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir. Sözleşmenin sona ermesi ile ilgili hükümlerde de aynı durum görülmektedir. Borçlar Kanunu’ndaki genel sona erme düzenlemelerinin de uygulama alanı bulacağı ölünceye kadar bakma sözleşmesinde, ayrıca kendisine özgü sona erme nedenleri de uygulanabilecektir.
Keywords: Özel Hukuk