Talamus’un Mediodorsal Nukleus’una gelen kortikal, subkortikal ve beyin sapı afferent liflerinin floro-gold yöntemi ile belirlenmesi ve kortikal liflerin karakteristiklerinin (sürücü ya da düzenleyici) ortaya konması - Hacıoğlu, Hüsniye (My University, 2010)
MD sürücü afferentlerini korteksten alan yüksek seviye bir nukleustur. Başlıca prefrontal korteks ile bağlantılıdır. Nukleus’un kişinin çevresi ile bağlantı kurma, hafıza ve motor planları içeren davranış süreçlerinde görev aldığını düşünülmektedir. MD santral, medial ve lateral üç bölümde incelenmektedir. Literatürlerin kısıtlı olması görevinin tam bilinememesine neden olmaktadır. Bir talamik nukleus’un görevi kendisine afferentlerle taşınan bilgilerin doğasına bağlıdır. MD çalışmaları üç farklı bölgesinin spesifik bağlantılarını ortaya koymakta zayıf kalmaktadırlar. Bu nedenle biz de çalışmamızda MD bağlantılarını tanımlayabilmek amacı ile nukleus’un üç ayrı bölümüne retrograd-florogold boya enjeksiyonu yapmayı hedefledik. Enjeksiyon sonrası 7-10 gün yaşatılan sıçanlara transkardiak perfüzyon fiksasyonu yapıldı ve beyinlerini çıkartıldı. Mikrotomda 40 μm kalınlığında alınan seri koronal kesitler florosan mikroskobu altında incelendi. Çalışmamızda MD’nin kortikal, subkortikal veya beyin sapı bağlantılarının ipsilateralde kontralaterale göre daha yoğun işaretlendiğini tespit ettik. Ayrıca santral bölümün insular ve retrosplenial korteksten, az sayıda subtalamik nukleustan afferentler aldığını tespit ettik. Medial bölümün afferentlerinin olfaktor korteksten, daha çok subtalamik yapılar ve beyin sapı yapılarından geldiğini tespit ettik. Lateral bölümünün afferentleri yoğun olarak frontal, somatosensorial ve piriform korteksler, pallidum ve yoğun olarak beyin sapı nukleuslarından geldiğini gözlemledik. Motor, limbik, singulat ve entorhinal kortekslerden, klastrumdan, diğer talamik nukleuslardan ve substantia nigradan gelen afferent bağlantıların ise MD’nin her üç bölümüne dağıldığını tespit ettik. Bulgularımız MD’nin bilinen prefrontal korteks bağlantılarını bir kez daha doğrulamıştır. Subtalamik nukleuslar ve beyin sapı bağlantıları ise daha önce tanımlanmamıştır. Bu nedenle çalışmamız MD’nin bağlantılarını daha ayrıntılı olarak ortaya koymuştur. MD afferent bağlantıları yönünden heterojen bir nukleus olup hem kortikal hem de subkortikal yapılardan sürücü afferentler almaktadır. Talamus, Mediodorsal talamik nukleus, stereotaksi, florogold, afferent bağlantı

MD is regarded as a higer-order nucleus because has its afferents from the prefrontal cortex. MD has an important role for animals to communicate with environment, memory producing and movement processing include motor plans. MD analyzed as central, medial and lateral. Our knowledge about this nucleus’s function is limited. Literature about connections of parts of MD is poor. Therefore we planned to use a stereotaxic method to inject Fluoro-Gold (retrograde dye) in three parts of MD to identify specific connections. 7-10 days after injections, we perfused rats transcardiacly, brains were removed. 40 μm thick serial sections were took and examined under a flourescense microscobe. We found all ipsilateral cortical, subcortical or brainstem connections of MD are more dense marked than contalateral side. Central part recieves incular and retrosplenial cortical, little subthalamic nucleus inputs. Medial part recieves olfactory cortex, and more dense subthalamic and brainstem connections. The lateral part recieves dense connections from frontal, somatosensorial and piriform cortices, pallidum and brain stem nuclei. We observed that afferents from motor, limbic, cingulate and entorhinal cortices, clastrum, other thalamic nuclei and substantia nigral diffuse all subdivisions of MD. Our results corrected the previous data (MD has strong connections with prefrontal cortex). Subthalamic and brain stem connections of the MD that we introduced are new for literature. We suggest that our study is revieled the connections of MD in detail. MD is a heterogenious nucleus according to its connections and has drivers from either cortical and subcortical structures. Key Words: Thalamus, Mediodorsal thalamic nucleus, stereotaxi, Fluoro-Gold afferent connectios.
Keywords: Anatomi