İnsan kaynakları fonksiyonları açısından çalışan yönetim ilişkilerinde ahlaki ölçütler ve kurumsallık düzeyi üzerine İstanbul ili üretim işletmeleri kapsamında bir araştırma - Erbelgin, Arzuhan Cengiz (My University, 2009)
İnsan kaynakları yönetiminin başarısının temelinde sistem ve teknik konulara hâkimiyet olduğu kadar işin yapılış biçiminde ahlaki uygunlukların yerine getirilmesinin de önemli bir yeri vardır. İKY süreçlerinin ahlaki durumu üzerine ülkemizde kapsamlı bir araştırma yapılmamıştır. Bu araştırma genel bir ifadeyle temel İKY uygulamalarının ahlaki yönden bir analizini sunmaktadır. Araştırmada üretim işletmelerinde ahlakın konusu olabilecek insan kaynakları fonksiyonları açısından yönetim çalışan ilişkileri temel alınarak, çalışanların bu ilişkilere verdikleri önem ve işletmelerin bu ilişkilerdeki ahlaki performansları çalışanların algılarına göre değerlendirilmiştir. Şu soruların cevapları aranmıştır: 1.Çalışanların İKY’nin temel fonksiyonlarında ahlakın konusu olabilecek ilişkilere verdikleri önem düzeyi nedir? 2.Çalışanların algılamalarına bağlı olarak yönetimin çalışanlara karşı davranışları ne ölçüde evrensel ahlaki ilkelere uygundur? Bu davranış biçimleri işletme içinde ne kadar benimsenmiş yani ne ölçüde kurumsaldır? 3.Çalışanların bu ilişkilere verdikleri önem ile kendi algılamalarına bağlı olarak işletmenin gösterdiği performans arasında bir fark var mıdır? 4.Ortaya çıkan sonuçlar kişilerin demografik özellikleri ve işletme bilgileri dikkate alındığında nasıl bir dağılım göstermektedir? Bu araştırmanın sonucunda genel olarak temel insan kaynakları fonksiyonları açısından çalışan yönetim ilişkilerinde çalışanların kendi ahlaki uygunluk algıları ile işletmenin gösterdiği ahlaki performans arasında “fark olduğu” ortaya çıkmıştır.

Successful human resource management is not merely a question of systems or technical issues. Whilst these are important, ensuring ethical compliance also has a major part to play. In our country no special studies have been carried out on the ethical principles of HRM processes. In general terms, this research seeks to analyse HRM practices from the ethical perspective. For this research, employee-employer relationships in manufacturing were studied from the HRM point of view and employees’ perceptions evaluated according to their concerns and the attention they paid to these relationships, in addition to employers’ ethical performance. Answers were sought to the following questions: 1.What is the level of importance that employees give to the HRM ethical component? 2.What is the employees’ perception of the level at which universal ethical principles are appropriate in management behaviours? How much are these principles institutional and adopted? 3.From the employees’ point of view, is there any difference between the importance level of an employee and the organization’s performance level? 4.What are the effects on results of employee demographic characteristics and company specifications? In general, this research shows that a difference can be seen between employees’ ethical conformity and employers’ ethical performance in employer-employee relationships in basic HRM functions.
Keywords: Çalışan Memnuniyeti; İnsan Kaynakları Yönetimi; Kurumsallaşma; Mesleki Etik; Yönetim ve Organizasyon