Örgüt kültürünün örgütsel bağlılığa etkisi - Binici, Nazlı Zeynep (My University, 2010)
TEZ ÖZETİ Küreselleşmenin hızla arttığı günümüzde işletmeler için rekabet avantajı yaratmada en önemli unsur insan faktörüdür. İnsan faktörünün ön planda olduğu örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık kavramları da bu noktada önemli hale gelmiştir. Bu kapsamda yapılan tez çalışmasında, örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın ilk bölümünde örgüt kültürünün tanımı, önemi, unsurları ile örgüt kültürü yaklaşımlarına yer verilmiştir. İkinci bölümde örgütsel bağlılığın tanımı, unsurları ve önemi ile örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler açıklanmaya çalışılmıştır. Örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin ele alındığı üçüncü bölümde ise örgüt kültürü modelleri ile örgütsel bağlılık ilişkisi ve örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler ile örgüt kültürü arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır. Son bölümde ise, sağlık sektöründe yapılan araştırmaya yer verilmiştir. Yapılan araştırmada örgüt kültürü; güç mesafesi, ilişkiler, aidiyet, öyküler ve örgütsel yapı boyutları ile ele alınmıştır. Uygulama kapsamında, örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu hipotezinin kabul edilebilir boyutta olduğu tespit edilmiştir. THE

OF THESIS Human factor is the most important element for creation of competition advantage for enterprises at the present time, when globalization has increased quickly. Organization culture and organizational commitment concepts, in which human factor is at the forefront, have also become important at this point. In this thesis study, performed in this scope, it has been tried to inspect effect of organization culture on the organizational commitment. It has been given place for definition, importance, elements of the organization culture and organization culture approaches in the first section of the research. It has been tried to explain definition, importance, elements of the organizational commitment and factors affecting organizational commitment, in the second section. Organization culture models and organizational commitment relation and relation between factors affecting organizational commitment and organization culture have been tried to be inspected in the third section, in which effect of organization culture on the organizational commitment is handled. It has been given place for the research performed in the health sector, in the last section. Organization culture has been handled with power distance, relations, ownership, stories and organizational structure dimensions in the research, which has been performed. It has been determined under the scope of application that hypothesis, in which there is a positive and meaningful relation between organization culture and organizational commitment is in the acceptable dimension.
Keywords: Örgüt Kültürü; Örgütsel Bağlılık