Bir beşeri sermaye kavramı olarak uluslararası şirketlerde çalışan iyiliğinin şirketin ekonomik büyümesine etkisinin incelenmesi - Aktuna, İrem (My University, 2023)
Bu araştırmada çalışan refahı şirketlerde bir beşeri sermaye yöntemi olarak ele alınmaya çalışılmış, sonucunda çalışan refahı ve personel iyiliğinin şirketlerin ekonomik büyümesine etkisi olup olmadığı sorusuna yanıt aranmıştır. Beşeri sermaye yöntemi olarak çalışan iyiliği kavramı insan kaynakları biliminin de konusu olup, bu konuda son 30 yılda literatürde birçok çalışma yapılmıştır. Ancak geçmişte yapılan çalışan iyiliği çalışmalarında genellikle anket yöntemi kullanılmış ve şirketlerin ekonomik büyümesiyle ilişkilendirilmesi konusunda pek çalışmaya rastlanmamıştır. Bununla birlikte beşeri sermaye alanında çalışmalar son 50 yıldır sürekli olarak devam etmektedir. Beşeri sermaye kavramı genellikle devletlerin incelediği makro alanda yapılan bir inceleme konusudur. Bu çalışmada bir uluslararası şirketin beşeri sermaye ölçütlerine göre çalışan refahı incelenmiştir. Bununla birlikte personelin psikolojik iyilik kavramı da mercek altına alınmıştır. Carol Ryff’ın 1989 yılındaki psikolojik iyiliğin 6 boyutlu teorisine göre çalışmanın personel iyiliği incelenmiştir. Bu incelemeler sırasında genellikle nitel veriler kullanılmış, gazete, internet siteleri ve firma kariyer sayfalarında yer alan birincil ve ikincil kaynaklar kullanılmıştır. Araştırma bölümünde; seçilen firmalar uluslararası ve halka açık şirketler olduğundan finansal verileri kullanılmış ve bu nitel ve nicel veriler sonucunda ekonomik büyüme ile firma çalışan iyiliği arasında anlamlı bir örüntü aranmıştır.

In this research, employee welfare was tried to be considered as a human capital method in companies, and as a result, an answer was sought to the question of whether employee welfare and personnel well-being have an effect on the economic growth of companies. The concept of employee welfare as a human capital method is also the subject of human resources science, and many studies have been carried out in the literature in the last 30 years on this subject. However, in the past employee welfare studies, the survey method was generally used and there were not many studies on associating it with the economic growth of companies. However, studies in the field of human capital have been continuing continuously for the last 50 years. However, the concept of human capital is generally a subject of review in the macro field that states examine. In this study, employee welfare of an international company was examined according to human capital criteria. In addition, the concept of psychological well-being of the personnel has also been examined. According to Carol Ryff's 6-dimensional theory of psychological well-being in 1989, the staff well-being of the study was examined. During these examinations, generally qualitative data were used, primary and secondary sources in newspapers, websites and company career pages were used. In the research section; Since the selected companies are international and public companies, financial data were used and a significant pattern was sought between economic growth and company employee good as a result of this qualitative and quantitative data.
An emprical studies of employee wellness between economic growth as a human capital method in international companies
Keywords: Beşeri Sermaye; Çalışan İyiliği; Çalışanların motivasyonu; Economic Growth; Ekonomik Büyüme; Employee motivation; Human Capital; International business enterprises; International Company; Management; Personel yönetimi; Personnel management; Psikolojik İyilik; Psychological Well-being; Uluslararası Şirket Employee Well-being; Uluslararası şirketler; Yönetim