Türk-isviçre icra hukukunda hapis hakkı - Keskinci, Derya (My University, 2002)
Lien in Türkish-Swiss Law is both an element of security and also prassure. The reditor may apply pressure and abtorn the credit from the debtor by detention and fareclausure of the property. Lien is a legal pawn right since it indepedently oppears gross the will of the debtor when the legal conditions exist. Withen the system of Türkish - Swiss Civil Code, the Lien is reguloted within the right of pawn based on delivery. Therefore, one could resort to the regulations of delivery based pawn as long as abiding to the essentials of the distraunt. Lien is accepted as a pledge in Türkish - Swiss Code of execution and bonkruptry. Thus, under the proputylaw and execution - playlaw the effect of the distrount and pledge is dentical. Türk - İsviçre hukukunda hapis hakkı hem bir teminat hem de baskı aracıdır. Alacaklı eşyayı alıkoyma ve paraya çevirme hakkıyla, borçlu üzerinde baskı uygulayabilir ve alacağını zorla elde edebilir. Hapis hakkı kanuni bir rehin hakkıdır. Çünkü hapis hakkı, borçlunun iradesinden bağımsız olarak kanuni şartların gerçekleşmesiyle kendiliğinden doğar. Türk ve İsviçre Medeni Kanunu'nun sistematiği içinde hapis hakkı teslime bağlı rehin hakkına bağlanmıştır. Bu nedenle hapis hakkının özüyle çelişmediği ölçüde teslime bağlı rehin hükümlerine başvurulabilir. Türk ve İsviçre İcra - İflas Kanunu'nda hapis hakkı, menkul rehni olarak kabul edilmiştir. Böylece gerek eşya hukuku gerekse de icra - iflas hukuku açısından hapis hakkının etkisi menkul rehninin etkisiyle aynıdır. Bu tez iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde hapis hakkının tarihi gelişimi, hukuki niteliği, diğer hukuki kurumlarla karşılaştırılması, şartları, temliki, son bulması ve özel görünüm biçimleri incelenmiştir. İkinci bölümünde ise hapis hakkının kullanılması ve cebri icra hukuku içinde hapis hakkının görünümü incelenmiştir. This thesis is couposed of two parts. In pont one, history, legal, character, conditions, alienation, firalination and speeld aspects of distrawnt one exowned. Also, composision of distrant with other legal ınstitutions is examned.In part two enjoyment and aspects of distrornt under the execution laws are exawred.
Keywords: Hukuk; İcra Hukuku; İflas; Özel hukuk; Ticaret hukuku