İşletmelerde internet ve bilgisayar ağlarının iletişimde kullanımı ve bilişim sektöründe bir uygulama - Ebinç, Anıl (My University, 2004)
Soyadı: Anıl Ebinç letme netim ve Organizasyon Prof. Dr. Sinan Artan Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Kasım 2004 tsel İletişim, Bilgisayar ağları, İnternet, İntranet

İŞLETMELERDE İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARININ İLETİŞİMDE KULLANIMI VE BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA İnternet ve bilgisayar ağlarının günlük yaşantımızda önemli bir yer tuttuğu çağımızda, teknolojinin, telefon ve televizyondan sonra insanoğluna sunduğu en önemli icatlardan biri olan bilgisayarlı iletişim ve ağ yapıları, işletmelerde de yaygın olarak etkin bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Çağa ve değişen rekabet koşullarına ayak uydurmak suretiyle yaşamlarını sürdürmeye çalışan işletmeler, birçok alanda İnternet, İntranet, Extranet, LAN, WAN gibi çeşitli ağ teknolojileri üzerine kurulmuş uygulamalar geliştirmişler; işletme işlevlerinin neredeyse tamamında, gelişen teknolojinin insanoğluna sunduğu bu nimetin avantajlarından faydalanmaya başlamıştır. E-ticaret, e-iletişim, e-pazarlama, e-öğrenme vb. kavramların ortaya çıkışıyla, işletmelerin bir takım değişimler yaşadıkları ve yeni teknolojilere uygun, esnek yapılanmalar içerisine girdiklerini söylemek mümkündür. İşletmelerin yanısıra, işletmede yönetici ve yönetici olmayan personel ile toplum bu değişimden üzerine düşen payı almıştır. Yeniliklere ayak uydurma sürecinde; sosyal hayatında, kişisel ilişkilerde, iş yaşamında yeni kavramlara yer vermiştir. Özellikle, İnternet kullanımının yaygınlaşması, insanoğlunun bazı eski alışkanlıklarından vazgeçmesine, yaşamını yeni kavramlarla iç içe kurmaya başlamasına neden olmuştur diyebiliriz. Bu çalışma ile birlikte, İnternet ve bilgisayar ağlarının kullanımının işletmelerin iletişim sistemini güçlendirdiği anlaşılmıştır. Ayrıca örgütsel yapının ve örgüt kültürünün de etkilendiği sonucu ortaya çıkmıştır. Name and Surname: Anıl Ebinç Field: Business Administration Programme: Management and Organisation Supervisor: Professor Sinan Artan Degree Awarded and Date: Master - November 2004 Organisational Communication, Computer Networks, Internet, Intranet ABSTRACT THE USE OF INTERNET AND COMPUTER NETWORKS BY COMMUNICATION IN ORGANISATIONS AND A RESEARCH IN IT In 21st century, Internet and computer networks play an important role in our everyday life. Organisations are continuously adapting themselves to the rapidly changing conditions of new age and global competition and they commonly start using Internet and computer networks (i. E. Intranet, Extranet, LAN, WAN ) in a wide range of applications. In most of these organisations managers who execute their operations by using software applications based on computer networks, take many advantages of other managers who insist on being isolated from new technologies. When the new conceptions (i.e. e-business, e-trade, e-communication, e-learning) have been come out, most of organisations have been affected and changed by the new technologies. Furthermore most of them prefer a flexible structure to rigid one. Not only organisations but also the managers and other personnel have been influenced by the use of new technologies in organisations. With this study, it seems that the use of Internet and computer networks in organisations makes the communication system of organisation strong; it has changed the organisational culture and the organisational structure.
Keywords: Bilgisayar Ağları; Bilgisayar iletişimi; İletişim (Telekomünikasyon); İnternet, İşletmeler’de; İşletme İletişimi