Plastik kalıp parlatma kafa sistemi tasarımı - Aymergen Pınar (My University, 2009)
PLASTİK KALIP PARLATMA KAFA SİSTEMİ TASARIMI Plastik Kalıp Parlatma Kafa Sistemi Tasarımı kalıp üretim aşamalarının önemli bir sürecide; kalıp yüzeylerinin parlatılmasıdır. Kalıp yüzeylerinin parlatılması kalıp yapımının genellikle son aşamalarında yapılır. Genellikle bu parlatma, bitmiş üründe istenen yüzey kalitesini çıkaracak seviyede olur. Plastik basma yüzeyleri diğer dışarıda kalan kalıp yüzeylerinden daha iyi olmalıdır. Parlatma; bütün kalıp endüstrisinde kullanılmakta olup ve büyük önem arz etmektedir. Parlatma işlemi Türkiye’de kalıpçılık sektöründe çeşitli manuel makineler kullanılarak yapılmaktadır. Aşındırıcılar, parlatma işleminin önemli elemanlarından olup bunlar, istenilen parçaların üretilmesine kadar birçok kullanma amaçları için değişik ölçü, biçim ve özelliklerde yapılmasını sağlar. Elle parlatma işçilik, maliyet ve zaman açısından değerlendirilmesi gereken parçaların imalatında kullanılan son işlemdir. Elle yapılan parlatma yöntemleri çok zaman alan maliyetli bir işçiliktir. Bir kalıbın parlatılması saatlerce ve günlerce sürebilir. Bu çalışmada; plastik kalıpların yüzey parlaklığını sağlamak için uygun bir parlatıcı kafa sistemi tasarlanmış ve projelendirilmiştir. Projeye uygun olarak imalat gerçekleştirilmiş olup yapmış olduğumuz deneysel çalışmalarda verimli bir şekilde yüzey parlatma işleminde kullanılacağı saptanmıştır.

PLASTIC MOULD POLISHING HEAD SYSTEM DESIGNMENT An important course of the phases of plastic mould polishing head system designment is polishing the surfaces of the moulds. Surface polishing is generally implemented during the last phases of mould production. This polishing is generally on a level that will originate the desired surface quality on the finished product. The plastic pressing surfaces should be better than the mould surfaces that are placed outside. Polishing is used in the whole moulding industry and bears great importance. Polishing process is carried out using various manual engines in moulding industry of Turkey. Abrasives are of the most important units of polishing process and enable production of parts in various scales, shapes and attributes depending on the intent of use. Manual polishing is the last process within the production of parts that are to be evaluated in terms of labour, cost and time. Manual polishing methods are costly labours, which take much time. Polishing of one mould can take hours or days. A suitable polishing head system for providing surface brightness in plastic moulds is designed and projected in this study. The production has been carried out according to the project and it has been determined in our experimental operations that the heads can be used effectively in surface polishing.
Keywords: Makine Eğitimi; Plastikler_Kalıp; Teknoloji Tasarımı