Emrullah Efendi’nin ikdam gazetesindeki felsefe ve bilim terimlerine dair makaleleri - Üke, Meryem (My University, 2011)
“Emrullah Efendi’nin İkdam Gazetesindeki Felsefe ve Bilim Terimlerine Dair Makaleleri” başlıklı bu tezde Türkçe ilk ansiklopedi teşebbüslerinden biri olan Muhitu’l-Maarif’in başyazarı, Darülfünun’un ilk İlm-i hikmet hocası ve II. Meşrutiyet döneminin en uzun süreli Maarif Nazarlığı görevinde bulunmuş Emrullah Efendi’nin Muhitu’l-Maarif ansiklopedisinin hazırlık yazıları olarak İkdam gazetesinde imzasız yayınlanan “Ansiklopedi yahut Muhitu’l-Maarif” başlıklı yazılarından felsefe ve bilime dair olanları ele alınmıştır. Ayrıca İkdam’daki ve ulaşabildiğimiz diğer eser ve yazılarından seçerek oluşturduğumuz açıklamalı terimler sözlüğü ve Fransızca-Türkçe, Türkçe-Fransızca terim sözlüğüne yer verilmiştir.Emrullah Efendi, Muhitu’l-Maarif, Felsefe Dili, Terimler Sözlüğü, İlm-i Hikmet
Keywords: Blim_İslam Felsefesi; İslam Felsefesi