The determinants of poverty in Somalia : a household level analysis - Mohamed, Mustafe Abdi (My University, 2020)
Yoksulluğun belirleyicileri, göçmen dövizinin yoksulluğun azaltılması ve ekonomik büyüme üzerindeki etkisi kapsamlı bir şekilde araştırılsa da Somali'de çok azdır. Bu tez, bu sorunları keşfetmek için tasarlanmıştır; bu nedenle hedefleri çok yönlüdür. Buna göre tez, tümü bağımsız bir araştırma makalesi olan beş bölüm halinde düzenlenmiştir.İlk bölüm, yoksulluk ve göçmen dövizi teorisine genel bir bakış sağlar. İkinci bölüm, Somali'deki yoksulluk durumunu ve belirleyicilerini ölçüp analiz ediyor. Bu bölümde analiz edilen başlıca sorular; Somali'de kırsal ve kentsel yoksulluğun başlıca belirleyicileri nelerdir? Başka bir deyişle, ülkedeki kırsal ve kentsel yoksulluğu belirleyen hanehalkı özellikleri ve coğrafi faktörler nelerdir?Üçüncü bölüm, işçi dövizlerinin hane halkı harcamalarını nasıl etkilediğini ve Somali'de yoksulluğu nasıl azalttığını incelemektedir. Bu çalışma, aşağıdaki çalışma sorularına cevap vermeyi amaçlamaktadır: Göçmen dövizinin hanehalkı yoksulluğunu azaltmaya ne ölçüde yardımcı olduğu? Ve hane halklarının işçi dövizleri ile kişi başına tüketimi arasındaki ilişkinin önemi nedir? Eğilim puanı eşleştirme kullanıldı ve 2018 Somali Yüksek Frekans Anketi'nden en son anket verileri kullanıldı.Dördüncü bölüm, işçi dövizlerinin Afrika ülkelerinin ekonomik büyümesi üzerindeki etkilerini analiz ediyor. Bu bölümde, 1996-2019 döneminde Afrika ülkelerindeki işçi dövizleri ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi analiz ettim.Son olarak, bölüm beş makaleyi sonuçlandırıyor ve gelecekteki araştırmalar için öneriler sunuyor. Bu tezin tüm bölümleri bağımsız bir araştırma makalesi olduğundan, bazı açıklamalar ve literatür farklı tez bölümlerinde tekrarlanmıştır.Yoksulluğun belirleyicileri, göçmen dövizinin yoksulluğun azaltılması ve ekonomik büyüme üzerindeki etkisi kapsamlı bir şekilde araştırılsa da Somali'de çok azdır. Bu tez, bu sorunları keşfetmek için tasarlanmıştır; bu nedenle hedefleri çok yönlüdür. Buna göre tez, tümü bağımsız bir araştırma makalesi olan beş bölüm halinde düzenlenmiştir.İlk bölüm, yoksulluk ve göçmen dövizi teorisine genel bir bakış sağlar. İkinci bölüm, Somali'deki yoksulluk durumunu ve belirleyicilerini ölçüp analiz ediyor. Bu bölümde analiz edilen başlıca sorular; Somali'de kırsal ve kentsel yoksulluğun başlıca belirleyicileri nelerdir?Başka bir deyişle, ülkedeki kırsal ve kentsel yoksulluğu belirleyen hanehalkı özellikleri vecoğrafi faktörler nelerdir? Üçüncü bölüm, işçi dövizlerinin hane halkı harcamalarını nasıl etkilediğini ve Somali'de yoksulluğu nasıl azalttığını incelemektedir. Bu çalışma, aşağıdaki çalışma sorularına cevap vermeyi amaçlamaktadır: Göçmen dövizinin hanehalkı yoksulluğunu azaltmaya ne ölçüde yardımcı olduğu? Ve hane halklarının işçi dövizleri ile kişi başına tüketimi arasındaki ilişkinin önemi nedir? Eğilim puanı eşleştirme kullanıldı ve 2018 Somali Yüksek Frekans Anketi'nden en son anket verileri kullanıldı.Dördüncü bölüm, işçi dövizlerinin Afrika ülkelerinin ekonomik büyümesi üzerindeki etkilerini analiz ediyor. Bu bölümde, 1996-2019 döneminde Afrika ülkelerindeki işçi dövizleri ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi analiz ettim.Son olarak, bölüm beş makaleyi sonuçlandırıyor ve gelecekteki araştırmalar için öneriler sunuyor. Bu tezin tüm bölümleri bağımsız bir araştırma makalesi olduğundan, bazı açıklamalar ve literatür farklı tez bölümlerinde tekrarlanmıştır. Her kağıt beş bölüme ayrılmıştır. İlk bölüm, arka plana, çalışmanın açıklamasına, hedeflere ve araştırma sorularına odaklanan giriş bölümüdür. Kavramsal çerçeveler ve ampirik araştırmalar ikinci bölümde geliştirilmiştir. Üçüncü bölüm, veri ve veri kaynaklarının ve model özelliklerinin ifade edileceği makalenin metodolojisiyle ilgilidir. Dördüncü ve beşinci bölüm, çalışmanın analizi ve her makalenin sonucu olacaktır.

Although the determinants of poverty, the effect of remittance on poverty reduction, and economic growth have extensively been studied, it's scarce in Somalia. This dissertation was designed to explore these issues; thus, its objectives are multifold. Accordingly, the dissertation was organized into five chapters, all of which is an independent research article.The first chapter provides an overview of the theory of poverty and remittance. The second chapter shows the measure and analyzes the poverty status and its determinants in Somalia. The important questions investigated in this part are; what are the major determinants of rural and urban poverty in Somalia? In other words, what are the household characteristics and geographic factors, which determine the rural and urban poverty in the country? How do living standards, and hence poverty, vary between rural and urban areas?Chapter three examines how remittances affect household expenditure and reduce poverty in Somalia. This study seeks to proffer answer(s) to the following study questions: what is the extent to which remittance helps reduce household poverty? And what is the level of significance in the relationship between remittance and per capita consumption of households? The propensity score matching was used, and the latest survey data from the Somali High-Frequency Survey 2018. Chapter four analysis the effects of remittances on African countries' economic growth. This chapter analyzed the relationship between remittances and economic growth in African countries during 1996-2019.Finally, chapter five concludes the paper and provides suggestions for future research. Since all chapters of this dissertation are an independent research article, some explanations and literature are repeated in different dissertation sections. Each paper is subdivided into five parts. The first section is the introduction part, which focuses on the background, statement of the study, objectives, and research questions. Conceptual frameworks and empirical investigations are developed in part two. The third part deals with the paper's methodology in which data and data sources and model specifications will be stated. Section four & five will be the analysis of the study and conclusion of each paper.
Somali'de yoksulluğun belirleyicileri : hanehalkı düzeyinde bir analiz
Keywords: Finance; Havale; Maliye; Poverty; Remittance; Somali; Somali Poverty; Somalia; Yoksulluk