Ülseratif kolitli hastaların non-neoplastik inflame kolonik mukozalarında mikrosatellit instabilitesi - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Giriş ve Amaç: Ülseratif kolit (ÜK), zemininde kanser gelişme riski yüksek olan kronik inflamatuar bir kolon hastalığıdır. ÜK ile ilişkili kanser gelişimine işaret edecek moleküler bir belirtece ihtiyaç duyulmaktadır. ÜK ile ilişkili kolorektal kanserlerde DNA tamir mekanizmasındaki yetersizliğin ve genomik mutasyonların bir belirteci olan mikrosatellit instabilitesinin (MSİ) varlığı gösterilmiştir. ÜK'te neoplastik ve şiddetli inflamasyon görülen neoplastik olmayan mukozada MSİ'ni gösteren bazı çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmanın amacı neoplastik olmayan hafif-orta derecede inflame ÜK mukozasında MSİ'nin varlığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: ÜK'li 29 hastanın kolonik biopsilerinden elde edilen DNA örneklerinde multipleks PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) ile standart 5 adet belirteç (BAT-25, BAT-26, D2S123, D5S346, D17S250) kullanılarak MSİ'nin varlığı araştırıldı. Bulgular: ÜK'li hastaların neoplastik olmayan hafif-orta derecede inflame mukozalarında MSİ saptanmadı. Sonuç: ÜK'te MSİ'ni değerlendirirken mukozadaki inflamasyonun derecesi göz önünde bulundurulmalıdır.

Backgrounds and Aim: Ulcerative colitis (UC) is a chronic inflammatory disease of the colon associated with a high risk of developing colorectal cancer. There is a need for a molecular marker that would predict the colorectal cancer associated with UC. Microsatellite instability (MSI) has been detected in colorectal cancers associated with UC. There have been some reports that showing MSI in the neoplastic and non-neoplastic severe inflammatory mucosa of UC. The aim of this study was to assess whether MSI was present in non-neoplastic mild to moderate inflamed mucosa in UC. Material and method: From 29 UC patients, colonic inflamed mucosa samples were analysed for MSI using the five standard markers as BAT-25, BAT-26, D2S123, D5S346, and D17S250 by multiplex polymerase chain reaction. All tissues had inactive or mild to moderate inflammatory activities as histopathologically. Results: None of the non-neoplastic inflamed colonic mucosa showed MSI in the five standard markers. Conclusion: This study suggests that the severity of inflammation should be taken into account when estimating MSI in UC.
Microsatellite instability in inflamed and non-neoplastic colonic mucosa in ulcerative colitis
Keywords: Hücre Biyolojisi; Hematoloji