Ülke menşeinin algılanan kalite unsuru açısından değerlendirilmesi ve beyaz eşya sektörü üzerine bir uygulama - Yılmazoğlu, Damla (My University, 2010)
ÜLKE MENŞEİNİN ALGILANAN KALİTE UNSURU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ VE BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA ÖZET Bu çalışma, tüketicilerin farklı ülkelerde üretilen beyaz eşyaların kalitesini nasıl değerlendirdiklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, algılanan kalite göstergesi olarak ülke menşei belirlenmiştir. Bu kapsamda bir model geliştirilmiş ve bu model İstanbul’ daki tüketicilere, farklı üreticiler tarafından üretilen iki ülkeye ait beyaz eşyalar için test edilmiştir. Bu çerçevede, ülke menşei algılanan kalite unsuru açısından değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Türk ve Alman yapımı beyaz eşyaların algılanan kaliteleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Alman yapımı beyaz eşyaların kalite algısı, Türk yapımı beyaz eşyaların kalite algısından daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak beyaz eşyanın Alman yapımı olmasının, Türk yapımı olmasına kıyasla algılanan kaliteyi daha olumlu etkilediği sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler: Ülke Menşei, Algılanan Kalite, Beyaz Eşya Sektörü THE EVALUATİON OF COUNTRY OF ORİGİN TOWARDS THE ELEMENTS OF PERCEİVED QUALİTY AND THE APPLİCATİON ON WHİTE GOODS İNDUSTRY

The aim of this dissertation is to conduct a research how the consumers evaluate the quality of the white goods made-in different countries. A model has been developed within the scope of the study and it has been tested by means of a survey applied to consumers in İstanbul, on white goods produced by different producer. The results have confirmed in terms of country of origin on perceived quality. The findings have revealed that using a German white goods is perceived more positively by the participants and thus has a positive impact on perceived quality. Consequently; it has been concluded that the utilization of a made in German generates a significant impact on the perceived quality. Key Words: Country Of Origin, Perceived Quality, White Goods İndustry
Keywords: Beyaz Eşya; Üretim Yönetimi