Doğum Yapan Kadınların Doğumdan Memnuniyeti ve Etkileyen Faktörler - POTUR, DİLEK (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışma; doğum yapan kadınların doğumdan memnuniyet düzeyleri ve etkileyen faktörleribelirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel ve tanımlayıcı tiptedir. Araştırma Bolu ilindebir devlet hastanesinde doğum yapan primipar ve multipar 387 kadın ile yürütülmüştür. Veriler anket formu iletoplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metodlar, bağımsız gruplarda t testi, ki karetesti, One Way Anova ve Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların yaş ortalaması28.33±5.16’dır ve % 68.7’si multipardır. Çalışmaya katılan kadınların %50.4’ünün normal doğum yaptığı,%33.1’inin planlı sezaryen olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların doğuma ilişkin memnuniyetlerinin iyi düzeydeolduğu (7.49 ± 3.05), vajinal doğum yapanların doğum memnuniyetlerinin planlı veya acil sezaryen olanlara göredaha yüksek olduğu (p<0.001), doğuma yönelik vakum-forseps uygulaması (p<0.05) ve doğumda medikal vebebekle ilgili sorun yaşamanın doğum memnuniyetini azalttığı (p<0.01) belirlenmiştir. Çalışmada sosyal güvencesiolanların, çalışmayanların ve multiparların doğum memnuniyetlerinin daha fazla olduğu belirlenmiştir (p<0.05).Katılımcıların doğumdan memnuniyetleri ile doğum sonu yaşanan ağrı arasında negatif yönde zayıf, erkenmobilizasyon ve bebeğini beklediği sürede kucağına alma ile pozitif yönde zayıf anlamlı ilişki bulunmuştur(p<0.001). Vajinal doğum yapan kadınların %89.2’si sonraki doğumlarını yine vajinal yolla yapmak isterken,sezaryen ile doğum yapan kadınlarda ise aynı yolla doğum yapmayı isteme %76.6’dır. Sonuç: Doğum sonudönemde taburculuk öncesi kadınların doğum memnuniyetlerinin iyi olduğu, vajinal doğum yapan kadınlarındoğum şeklinden memnuniyetlerinin daha yüksek olduğu ve mevcut doğum şekli ile gelecekte planlanan doğumşekli arasında ilişki olduğu saptanmıştır.

Objective: This study aimed to determine satisfaction with birth and affecting factors in women who gave birth. Material and method: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 387 primipara and multipara women who gave birth at a public hospital located in Bolu. Data was collected using a questionnaire form and was analyzed using descriptive statistical methods, independent samples t-test, chi-square test, one way ANOVA, and Pearson correlation. Results: Mean age of the women was 28.33±5.16 and 68.7% were multipara. Among the women who participated in the study, 50.4% gave normal birth and 33.1% had planned Csections. It was found that the mean level of satisfaction with birth was good (7.49 ± 3.05), that women who gave birth vaginally had higher satisfaction with birth compared to women who had planned or emergency C-sections (p<0.001), and that vacuum-forceps delivery applications (p<0.05) and experiencing medical and infant-related problems during labor reduced satisfaction with birth (p<0.01). In the study, it was determined that women who had social security, who were unemployed, and who were multipara had higher satisfaction with birth (p<0.05). Participants’ satisfaction with birth was weak negatively associated with postpartum pain and was weak positively associated with early mobilization and holding the baby at an anticipated time schedule (p<0.001). Among the women who gave birth vaginally, 89.2% stated that they wanted to give their next birth vaginally as well, while 76.6% of the women who had a C-section wanted to give their next birth using the same route. Conclusion: It was determined that postpartum women had good levels of satisfaction with birth before discharge, that women who gave birth vaginally had higher satisfaction with mode of birth, and that there was a relationship between the present mode of birth and future plans regarding mode of birth.
Satisfaction with Birth and Affecting Factors in Women Who Gave Birth
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Temel Sağlık Hizmetleri; Aile Çalışmaları; Hemşirelik; Kadın Araştırmaları