Küresel kentler bağlamında yaşam kalitesi göstergelerine kalitatif bir bakış: İstanbul – New York karşılaştırması - Beritan, Saim Can (My University, 2014)
Soyadı : Saim Can Beritan Kamu Yönetimi Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Prof. Dr. Ayşegül Yaraman Tez Türü ve Tarihi : Doktora – Nisan 2014 resel Kentler, Yaşam Kalitesi, İstanbul, New York

KÜRESEL KENTLER BAĞLAMINDA YAŞAM KALİTESİ GÖSTERGELERİNE KALİTATİF BİR BAKIŞ: İSTANBUL – NEW YORK KARŞILAŞTIRMASI 21. Yüzyılın en önemli olgularından küreselleşme, hiç kuşkusuz kentleri de etkilemektedir. Kentler, küreselleşmenin etkileri karşısında kaçınılmaz bir dönüşüm ve değişim süreci içerisine girmektedir. Kentlerde meydana gelen dönüşüm ve değişim özellikle; sosyologların, coğrafyacıların, kent bilimcilerin ve şehir plancıların ilgisini çekmekte ve kendi disiplinleri çerçevesinde farklı bakış açıları geliştirerek yeni bilimsel araştırmalara yönelmektedir. Bu bağlamda; kentleri, siyaset ve sermaye bağlamında analiz eden klasik şehir teorisyenlerinin aksine; John Friedmann, Saskia Sassen ve Manuel Castells günümüz kentlerini anlamak için çoklu kentsel göstergelere ihtiyaç olduğunu vurgulamışlar ve küresel kent tezini bu doğrultuda inşa etmişlerdir. Küresel kent araştırmalarında ele alınan temel konulardan bir tanesi de yaşam kalitesidir. Sosyal bilimcilerin geniş bir yelpaze içinde disiplinlerarası yaklaşımla üzerinde durduğu yaşam kalitesi, son yıllarda özellikle kent çalışmaları alanında atıf yapılan bir kavram olarak literatürde yer almaya başlamıştır. Uluslararası yazında yaygın bir uygulama alanına sahip olan yaşam kalitesi olgusunun Türkiye’de sınırlı düzeyde ele alındığı söylenebilir. Bu doğrultuda; kentsel yaşam kalitesine yönelik olarak İstanbul ve New York’ta alan araştırması yapılmış iki kentin yaşam kalitesi göstergeleri nitel araştırma teknikleri kullanılarak karşılaştırılmıştır. Küresel kent ve yaşam kalitesi kavramları arasındaki bağlantısallık üzerine hazırlanan bu çalışma kapsamında, İstanbul ve New York’ta; bankacılık / finans, bilişim, hukuk, mimarlık ve yönetim danışmanlığı alanlarında üst düzey yönetici olarak çalışan Türklerle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu çerçevede; her iki kentte 9 kadın ve 9 erkek olmak üzere 36 kişiyle görüşülmüştür. Sonuç olarak; küresel kentler bağlamında ele alınan yaşam kalitesi olgusu İstanbul ve New York ölçeğinde incelenmiş, görüşme yapılan kişilerin yaşadıkları kente dair sahip olduğu algılara ilişkin bulgular, nesnel ve öznel göstergeler referans alınarak, yorumlanmıştır. Author : Saim Can Beritan Department : Public Administration Programme : Local Authorities and Decentralization Professor Aysegul Yaraman Degree and Date : Ph.D. – April 2014 Global Cities, Quality of Life, Istanbul, New York ABSTRACT A QUALITATIVE LOOK AT THE QUALITY OF LIFE INDICATORS IN THE CONTEXT OF GLOBAL CITIES: COMPARISON BETWEEN ISTANBUL AND NEW YORK As one of the most important phenomenons of the 21st Century, the affects of globalization cities. The cities pass through an inevitable transformation and change process with the effects of globalization. This considerable transformation and change in cities that attract the attention of sociologists, geographers, urbanologists and urban planners produce new scientific studies with the development of different approaches in their own disciplines. In that regard, in contrast with the classical urban theoreticians that analyze the cities only in terms of politics and economics, other researchers like John Friedmann, Saskia Sassen and Manuel Castells have emphasized the fact that multiple urban indicators are necessary to understand the today’s cities and have built the global city thesis on that line of thought. One of the main subjects that are dealt with in the global city investigations is the quality of life. The quality of life that was analyzed by the social science with a wide range of interdisciplinary approach has turned into a notion that is referenced especially in the urban studies of the recent years and began to appear in the literature. It may be said that the quality of life that is largely referenced in the international literature has been focused on a limited scale in Turkey. In that line of thought, field research has been made field study in Istanbul and New York in order to determine the urban quality of life and the quality of life indicators in both cities have been compared by using qualitative research techniques. Within the scope of this study prepared on the basis of correlation between the global city and quality of life terms, detailed interviews were conducted with Turkish people employed as executive in Istanbul and New York in the fields of banking / finance, informatics, law, architecture and management consulting. The number of people interviewed was 36, including 9 women and 9 men from both cities. In conclusion, the quality of life fact was surveyed in the context of Istanbul and New York and the findings obtained from the perceptions of these people about with the cities they live in as well as objective and subjective indicators were taken as reference.
Keywords: Kent Yaşamı; Küreselleşme; Küreselleşme _- Küresel Kent; Mahalli İdareler_Yerel İdareler_Belediyeler; Yaşam Kalitesi