Bahçeşehir'de oturan kadınların meme kanseri bilgi düzeyleri, bilgi kaynakları ve meme sağlığı ile ilgili uygulamaları - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Amaç: İstanbul-Bahçeşehir'de yaşayan 40-69 yaşlardaki kadınların meme kanseri ile ilgili bilgileri, bilgilerinin kaynakları ve meme kanseri taramasına katılma davranışları hakkında bilgi toplamak amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Topluma dayalı, kesitsel bir araştırmadır. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) listelerinden tesadüfen seçilen örneklemde, 908 kadında yürütülmüştür. Bulgular: Araştırmada, daha önce meme kanseri tanısı almamış her dört kadından üçü, Türkiye'de kadınlar arasında en sık görülen kanserin meme kanseri olduğunu bilmektedir. Görüşülen kadınların tamamı meme kanserinin mamografi ile erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu, mamografiyi, öncelikle birinci derece yakınlarında meme kanseri olanların risk altında olduğunu ve korunmak için periyodik hekim kontrollerine gidilmesi gerektiğini duymuş ve/ veya okumuş öğrenmişlerdi. Erken menarş ve geç menopoz araştırma grubunda en az bilinen risk faktörleri idi. Meme kanseri ile ilgili bilgiler öncelikle televizyon, gazete, doktor ve arkadaş/akraba'dan alınmakta, internet, kitap, broşür/poster, radyo ve hemşire ise en az yararlanılan kaynaklardır. Araştırma grubundaki sağlıklı kadınların %49.1'i son 2 yıl içerisinde mamografi çektirmiştir. Mamografi bilgisini doktordan alanlar, düzenli jinekologa gidenler, düzenli fizik egzersiz yapanlar, meme kanserli arkadaşı olanlar, daha üst sosyo ekonomik sınıfta, daha eğitimli ve 50-59 yaş gruplarındaki kadınların daha fazla mamografi çektirdikleri, mamografi yle ilgili bilgiyi televizyon ve arkadaşlarından almış olanların ise daha az mamografi çektirdikleri saptanmıştır. Kendi kendine meme muayenesi yapmak ile mamografi çektirmek arasında bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Bahçeşehir'de yaşayan risk grubundaki kadınlarda, “meme kanseri farkındalığı”nın yaratılmış olduğu görülmektedir. Kadınlarımız, çalışmamızda en fazla etkin olduğu saptanan televizyon ve gazeteler aracılığı ve ‘uzman hekim danışmanlığındaki mesajlarla' daha ayrıntılı olarak bilgilendirilmelidir. Ulusal topluma dayalı/ücretsiz mamografik taramaların hedeflendiği ülkemizde bu tarama programlarının başarılı olabileceği sonucuna varılmıştır.