Odoric Pordenone Seyahatnamesi (1318-1330) (Giriş-tercüme-notlar) - Lee, Songja (My University, 2015)
İtalya’daki Katolik cemaatinin önde gelenlerinden biri olan Fransisken Keşişi Odoric tarafından XIV. yüzyılda yazılmış olan Odoric Seyahatnamesi, Ortaçağ’da Doğu ile Batı arasındaki ilişkilerin anlaşılması açısından önemli bilgiler sunmaktadır. Odoric 1318 yılında Venedik’ten yola çıkarak Trabzon, Erzurum, İran dahil Batı Asya, Hindistan, Sri Lanka, Endonezya, Brunei ve Vietnam gibi Doğu Asya ülkelerinden geçerek Çin (Yüan İmparatorluğu)’de 6 yıl kaldıktan sonra dönüş yolunda Tibet, İran ve Orta Asya’dan geçip 1330 yılında ülkesi İtalya’ya dönmüştür. Odoric, Venedik’ten yola çıktıktan sonra memleketine geri dönene kadar 12 yıl boyunca Güney Asya, Güneydoğu Asya, Çin (Yüan İmparatorluğu) ve Orta Asya’yı gezerek toplam 59 bölge hakkındaki beşerî bilgileri, 24 farklı geleneği ve insanlara zarar veren 5 batıl inancı objektif olarak anlatmıştır. Ayrıca 34 çeşit yiyecek, 28 çeşit hayvan, 17 çeşit tarım ürünü, 2 çeşit bitki olmak üzere toplam 81 çeşit ürün ve hayvandan bahsederek seyahati sırasında gördüğü ve duyduğu herşeyi açık bir şekilde eserinde kaleme almıstır. Odoric Seyahatnamesi, Pordenoneli Odoric, Fransisken, Asya, Moğollar.

The Travels of Friar Odoric, written in the 14th century by Franciscan Friar Odoric who was a prominent member of The İtalian Catholic community, gives important information which sheds light on relations between the West and the East. Between the years 1318 and 1330, Odoric traveled around the world. He started from Venice, he visted Trabzon, Erzurum, Iran in West Asia, then he visited India, Sri Lanka, Indonesia, Brunei and Vietnam in East Asia. He stayed 6 years in China (Yuan Dynasty) and visited Tibet, Iran and Central Asia on his way back to Italy. During these 12 years, he visted South Asia, South-East Asia, China (Yuan Dynasty) and Central Asia. He gathered information from 59 destinations, on hurmans, 24 different traditions and 5 bad habits which harms people. He shared this information bravely in an objective way. Also, he gave detailed information on 34 foods, 28 animals, 17 agricultural products and 2 plants, in total 81 products/ animals, and he shared clearly all that he saw and heard during his travels in his work. The Travels of Friar Odoric, Odoric of Pordenone, Franciscan, Asia, Mongols.
Keywords: Tarih; Türkiye