Kamu personel hukukunda liyakat ilkesi - Öztunç, Hikmet (My University, 2023)
Çağdaş kamu personel yönetiminde, personel sisteminin işleyişine hakim kılınan ilkeler, genel itibariyle, modern devlet kuramcılarının ve bilim adamlarının konuya ilişkin yaklaşımları temelinde yükselmiş, değişen siyasal, sosyal ve ekonomik düzenle birlikte devletlerin yönetim organizasyonu konusunda edinmiş oldukları tecrübeler ışığında şekillenmiştir. Bu ilkelerin başında gelen liyakat ilkesi, yönetim olgusunun olduğu hemen her dönemde çeşitli politikalar doğrultusunda farklı düzeylerde ve alanlarda uygulama alanı bulmuş, zaman içerisinde sistematik araç ve yöntemlerin kamu hizmeti teşkilatına hakim kılınmasıyla ilkesel bir boyuta ulaşmıştır. Günümüzde demokratik yönetime sahip ülkelerde, yasal düzenlemeler çerçevesinde kamu kesiminde istihdam edilmenin temel yöntemi olarak kabul edilen liyakat ilkesinin gereği gibi hayata geçirilmesi, objektif birtakım araç ve uygulamaların varlığını gerektirmektedir. Bu anlamda, liyakat ilkesini sağlamaya yönelik yasal düzenlemelerde öngörülen sınav, hizmete giriş koşulları, hizmet içi değerlendirme gibi uygulamaların gereği gibi yürütülmesi temelde idarenin sorumluluğundadır.

Contemporary public personnel management principles have emerged on the basis of the approaches of modern state theorists and scientists, and have been shaped in the light of the experiences they have gained in the management organization of states with the changing political, social and economic order. The principle of merit, which is at the forefront of these principles, has found application at different levels and areas in line with various policies in almost every period of the management phenomenon, and has reached a principled dimension with the systematic tools and methods in the public service organization. In today's democratic governments, the proper implementation of the principle of merit, which is accepted as the main method of employment in the public sector within the framework of legal regulations, requires the existence of an objective set of tools and practices. In this sense, it is basically the responsibility of the administration to carry out the applications such as examination, conditions, personnel evaluation and discipline stipulated in the legal regulations to ensure the principle of merit.
The principle of merit in public personnel law
Keywords: Civil service reform; Devlet hizmeti reformu; Devlet memurları; Favouritism; Hukuki durum, yasalar, vb; Kamu; Kamu Hizmetine Girme Hakkı; Kamu Personeli; Kayırma Sistemi; Kayırmacılık; Legal status, laws, etc; Liyakat; Liyakat İlkesi; Merit; Merit System; Patronage; Personel Hukuku; Personnel Law; Public; Public officers; Public Personnel; Right to enter public service; Spoils system; Turkey; Türkiye