İstanbul ili toplam kalite yönetimi projesi kapsamındaki ilköğretim okulu çalışanlarının motivasyon ve iş tatmini düzeyleri - Dudak, Müzeyyen (My University, 2005)
Soyadı: Müzeyyen DUDAK mleri netimi ve Denetimi Prof. Dr. Hoşcan ENSARİ Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Şubat 2005 Toplam Kalite Yönetimi, Motivasyon, İş Tatmini

İSTANBUL İLİ TKY PROJESİ KAPSAMINDAKİ İLKÖĞRETİM OKULU ÇALIŞANLARININ MOTİVASYON VE İŞ TATMİN DÜZEYLERİ Bu araştırma, İstanbul ili Toplam Kalite Yönetimi projesi kapsamındaki ilköğretim okulu çalışanlarının motivasyon ve iş tatmin düzeylerini öğrenmek amacıyla, 2003-2004 Öğretim Yılı Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Küçükçekmece, Sarıyer, Silivri ve Zeytinburnu ilçelerindeki proje kapsamındaki ve bu okullara en yakın sosyo-kültürel ve ekonomik yakınlıktaki ilköğretim okullarında görev yapan toplam 950 çalışan üzerinde yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Çakışanlara uygulanan anket formu;Kişisel Bilgiler, Motivasyon Öncelikleri Sıralama Anketi ve İş Tatmini Ölçeği bölümlerinden oluşmaktadır. Motivasyon faktörleri ile ilgili veriler Non-parametrik Friedmen testi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testi kullanılarak; İş tatmini ile ilgili veriler ise ilişkisiz grup t testi, çift yönlü varyans analizi ve LSD testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda motivasyon faktörleri öncelikler sıralamalarının proje kapsamı değişkenine göre Mesleğe İlişkin Faktörler de proje kapsamı dışındakiler lehine; cinsiyete göre mesleğe ve öğrencilere ilişkin faktörlerde kadınlar lehine, taraflar arası ilişkilere ilişkin faktörlerde erkekler lehine; yaşa, meslekî kıdeme, branşa ve görev değişkenine göre de farklılıklar bulunmuştur. İş tatmininin ve alt boyutlarının proje kapsamındaki okullarda yüksek olduğu; cinsiyete, yaşa göre 41+ yaş grubu lehine; meslekî kıdeme göre 21+ yıl grubu lehine; branşa göre sınıf öğretmenleri lehine ve görev değişkenine göre de müdürler lehine farklılıklar bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda proje kapsamı dışındaki okul çalışanlarına yönelik, toplam kalite yönetimi eğitimleri verilmeli, kişisel özelliklerine uygun hizmet içi eğitimler düzenlenmeli, çalışanların performansını değerlendirecek objektif ölçütler oluşturulmalıdır. Name and Surname: Müzeyyen DUDAK Field: Educational Sciences Programme: Educational Adminisration and Supervision Supervisor: Professor Hoşcan ENSARİ Degree Awarded and Date: Master - February 2005 Total Quality Management, Motivation, Jop Satisfaction ABSTRACT MOTIVATION AND JOB SATISFACTION LEVELS OF PRİMARY S SCHOOL WORKERS IN İSTANBUL INCLUDED IN THE TOTAL QUALITY MANAGEMENT PROJECT This research has been done on totally 950 people working in primary schools in 2003-2004 academic year in the towns of, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Küçükçekmece, Sarıyer, Silivri ve Zeytinburnu which they are under the extent of this Project or in the primary schools which are similar to them with their socio-culturel and economical charecteristics. And this research has been done to learn the motivation and job satisfaction level of people who work in primary schools in İstanbul which quality management Project was appied.For this research a questionnaire has been used as a tool for getting input. The questionnaire applied for employees consists of these 3 parts: Personel İnformation, Ordering Motivation Priorities and Job- Satisfaction Scale. The input (data) which is relatied motivation factors has been analysed by using Non-parametric Friedmen test, Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis test. The data which is related to job satisfaction has been analysed by using irrelevant group t test, double sided varians analyse and LSD test.At the end of the research the differences have been found that ın motivation according to the variability factors related to occupation, to the advantages were in favourt of the factors outside the project, ın factors according to occupation and gender of students was in favour of of females, the factors related to the relations between two-sides was in favourof males, the differences have been also found according to age branch, accupational senioritiy and duty variations. It was the resulted that job satisfaction and sub-factors are high at schools which are included in the project. There are some differences in favour of the age over 41, according to sex and age; there are some differences in favour of the age over 21, according to accupational seniority; there are some differences in favour of class teachers according to branch and there are some differences in favour of headmasters according to duty variation. In this sense, total quality management education must be given to the schools workers who are not included in the the project, inservice training education must be arranged according to personel characteristics and some objective criterians must be performed to evaluate emplyee's performance.
Keywords: Eğitim; İlk öğretim; İş Tatmini; Motivasyon, Eğitimde; Müfredat; Toplam Kalite Yönetimi_Eğitim