Türkiye’de Sermaye Hareketleri’nin var modeli ile analizi - Mert, Zübeyde (My University, 2003)
Bu çalışma, ülke ekonomisini doğrudan etkileyen sermaye hareketleri ve kriz dönemleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu amaçtan yola çıkarak VAR modeli ile konu incelenmeye çalışılmıştır. Birinci Bölümde sermaye hareketlerine genel olarak bakılmıştır. ikinci bölümde kullanılan datanın uygunluğunun test edildiği ADF birim kök testine yer verilmiştir. Devamında, tüm değişkenlerin gecikmeli değerlerinin yer aldığı bir eşitlikler sistemi olan VAR modeli teorik olarak yer almaktadır. Üçüncü Bölümde uygulamaya yer verilmiştir. Uygulama sonucunda, sermaye hareketlerini etkileyen faktörlerin zaman serisi analizi çerçevesinde incelenmesi sonucunda dönemsel sonuçlara varılmış ve kriz dönemlerine denk gelen bu zaman dilimlerinin sermaye üzerindeki etkisi kanıtlanmıştır. Tez kapsamında Ocak 1990 - Ekim 2002 tarihleri arasındaki aylık data kullanılmıştır ve zaman serisi analizi amaçlanmıştır.

This study is about the direct relationship between economic crisis and the short term capital movements on national economy. Considering this aim, this subject has been worked out using VAR model. In the first section, the capital movements are considered generally. In the second section, the compatiblity of data is tested where unit root test is used with ADF. This process is followed by the theoretical VAR model where the lagged values of all variables used in an equality system. Third section covers the practical implementation. By this study, it is proven that the factors that affect the capital movements indicated seasonal fluctuations with time series data and have significant effects in times of crisis. In this research mounthly data between the January1990 - October 2002 is used and the Time Series Analysis is targeted.
Keywords: İstatistiksel matematik; Matematik; Sermaye Hareketleri_Türkiye