Düzenli egzersiz yapan kişilerde ayak tabanı deri rezistansının proprioseptif duyu ve denge üzerine etkilerinin incelenmesi - Muammer, Rasmi (My University, 2008)
1. ÖZET “Düzenli Egzersiz Yapan Kisilerde Ayak Tabanı Deri Rezistansının Proprioseptif Duyu ve Denge Üzerine Etkilerinin Đncelenmesi” baslıklı çalısmamızda iki grup ele alınmıstır. Deney grubu farklı spor ve egzersiz programlarına düzenli olarak katılan Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda okuyan 30 sporcudan, kontrol grubu ise düzenli egzersiz yapmayan Đstanbul Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu’nda okuyan 30 öğrenciden olusturulmustur. Ayak tabanı deri rezistansı seviyesinin, kontrol grubuyla kıyaslandığında sporcularda daha düsük olduğu kaydedilmistir (p<0,01). Statik ve dinamik dengenin sporcularda daha yüksek olduğu (p<0,001), denge ve peroneus kas gücü ile deri rezistansı arasında ters yönde iliski olduğu tespit edilirken statik ve dinamik denge ile ayak bileği kas gücü arasında doğru yönde iliski bulunmustur. Gözler açık 10°lik dorsifleksiyon ve 25º lik plantar fleksiyon ve gözler kapalı 10ºlik dorsifleksiyon, 11° ve 25ºlik plantar fleksiyon açılarındaki eklem pozisyon hissinin sporcularda daha iyi olduğu saptanmıstır (p<0,05,p<0,001). Gözler açık 11°lik plantar fleksiyon açılarında ise deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0,05). Sporcularda gözler açıkken 10º dorsifleksiyon açısındaki propriyosepsiyon duyusuyla dinamik denge arasında doğru yönde iliski bulunmaktadır (p<0,05,p<0,01). Aynı sekilde gözler kapalıyken, 25º plantar fleksiyon açısındaki propriyosepsiyon duyusuyla gözler kapalı statik denge arasında doğru yönde iliski bulunmaktadır (p<0,01 p<0,05). Kontrol grubunda ise gözler kapalı 11º plantar fleksiyon açısındaki propriyoseptif duyu ile gözler kapalıyken statik denge arasında doğru yönde iliski bulunmaktadır (p<0,05). Ayakbileğinin kas gücü ve esnekliği sporcularda daha yüksek bulunmustur (p<0,01,p<0,001). Eklem hareket açıklığı ve ayak tabanının yüzeyel duyusu bakımından iki grup arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıstır (p>0,05). Her grupta dominant ve dominant olmayan taraflar arasında ve cinsiyete göre de fark bulunmamıstır (p>0,05). 2 Ancak kas gücü dominant ve dominant olmayan taraflarda farklılık göstermis ve erkeklerde daha yüksek olduğu kaydedilmistir (p>0,001). Deri rezistansı, propriyosepsiyon, denge, 3 2.

The Investigation of the Effects of the Sole Skin Resistance on Proprioception and Balance in Regularly Exercised Athletes Our research titled with ‘‘The Investigation of the Effects of the Sole Skin Resistance on Proprioception and Balance in Regularly Exercised Athletes’’ dealed with two group; experiment grup which consist of 30 athlete of Marmara University Physical Education and Sports School who participated regularly in diffirent exercise and sports program. The control group also consist of 30 voluntary from Đstanbul University School of physical Therapy and Rehabilitation who did not participate in any regularly exercise or sports program. The results indicated that the skin resistance level’s values of the sole of the ankle was lower in the athletes than the control group (p<0,01). Static and dynamic balance was better in the athletes (p<0,001) and skin resistance level was inversely proportion with balance and peroneus muscle strength while static and dynamic balance was proportion positively with ankle muscles strength. Proprioception with Eyes open at 10° dorsiflexion and 25º plantar flexion and with eyes closed at10º dorsifllexion, 11° and 25ºplantar flexion angle measurements showed better joind position sense in athletes than control group (p<0,05,p<0,001) while there was no differences between experiment and control group at 11º plantar flexion with eyes opened (p>0,05). There was a positively proportion between proprioception with eyes open at 10° dorsiflexion and dynamic balance in athletes (p<0,05,p<0,01). However the same relation observed between proprioception with eyes closed at 25º plantar flexion and eyes closed static balance (p<0,01 p<0,05). In control group there was a positively proportion between proprioception with eyes closed at 11° plantar flexion and eyes closed static balance (p<0,05). Ankle muscles strength and flexibilty was better in the athletes than control group (p<0,01,p<0,001), but there was no differences in ankle range of motion and superficial sense between the two group (p>0,05). Đn each group there was no differences between dominant and non-dominant sides also between 4 genders (p>0,05). just muscle strength showed different distribution between two sides and better in males than females (p>0,001). Key words: skin resistance, proprioception, balance
Keywords: Beden Eğitimi; Denge; Deri Rrezistansı