Eski hukukumuzda idam cezası - Seçgin, Mücahid (My University, 2019)
Bu tezin mevzuu Osmanlı Devleti’nin klasik devrinde idam cezası verilen suçlar ve idam cezasının infaz usulleridir. Tez giriş ve iki bölümden meydana gelmektedir. Giriş bölümünde idam cezasının tarihçesi ile mukayeseli hukukta ve İslam hukukunda idam cezasına dair kısa malumat verilmiştir. İlk bölümde ise devrin kanun kitabı sayılabilecek meşhur fıkıh kitapları ile kanunnâmeler, arşiv vesikaları ve şer’iyye sicillerine göre klasik devir Osmanlı hukukunda hangi suçlara idam cezası verildiği ele alınmıştır. İkinci bölümde idam cezasının hangi şekillerle infaz edildiği tetkik edilmiştir. Bu bölümde önceki kısımdaki kaynaklara ek olarak Osmanlı tarihiyle alakalı kitaplar ve Osmanlı ülkesine seyahat etmiş olan ecnebi seyyah ve sefirlerin eserlerine müracaat edilmiştir. Osmanlı Devleti’nde had ve kısas suçlarındaki sabit idam cezalarının yanında taʻzîren (siyaseten) de idam cezası verildiği görülmüştür. Devletin otoritesinin sarsıldığı ve asayişin bozulduğu devirlerde siyaseten katl müessesesine daha çok başvurulduğu göze çarpmaktadır. İdam infaz usulleri arasında en fazla tatbik edilen baş kesmek suretiyle idamdır. Bu infaz usulünü salb (asmak) ve boğmak suretiyle idam takip etmektedir. Bazı eserlerde ve seyahatnamelerde zikredilen işkenceli infaz şekillerinin tatbik edilip edilmediği mevzuunda ise kesin bir hüküm vermek mümkün olmamıştır.

This thesis mentions the crimes which are sentenced with the capital punishment and the ways of execution in the classical age of the Ottoman Empire. The thesis consists of two parts. The introduction covers the history of the capital punishment and a brief information about the capital punishment in the comparative law and the Islamic Law. The first part explains the crimes which are sentenced with the capital punishment in the classical age of the Ottoman Empire according to the prominent books of fiqh (Islamic Jurisprudence), kanunname’s (legal codes), archival documents and the courts records. The second part examines the execution ways of the capital punishment. Apart from that, it also benefits from different books about the history of the Ottoman Empire and a number of works by foreign travelers and ambassadors in addition to the sources used in the first part.As well as those arising from hadd and qisas punishments, the capital punishment was also inflicted ‘siyaseten’ (administrative punishment). When the authority of the Empire was in question or public order was disturbed, ‘siyaseten katl’ was implemented. Beheading was the most common execution method of the capital punishment. This method was followed by hanging and garroting. As for the methods which include torturing, it is not possible to prove the existence of this kind of methods even though there are some works and travel books claims the opposite.
Keywords: Capital punishment; Death Penalty; Hukuk; İdam Cezası; Law; Osmanlı Hukuku; Ottoman Law; Ölüm cezası; Turkey; Türkiye