İstanbul'da 1999 yılında sonuçlanmış boşanma davalarında boşanma nedenlerinin değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2000)
Bu çalışmada İstanbul'da 1999 yılında sonuçlanmış boşanma davalarından rastlantısal örnekleme yöntemiyle seçilen 3060 boşanma olgusu incelenerek, boşanma nedenleri ve diğer değişkenler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır İncelenen ve davası sonuçlanmış toplam 3060 boşanma davasının %67.1'si kadın (2053), %32.9'u (1007) erkek tarafından açılmıştır. Boşanma nedenlerine göre dağılım incelendiğinde ilk sırayı şiddetli geçimsizlik, ikinci sırayı alkol kötüye kullanımı, üçüncü sırayı cana kast ve pek fena muamele, 4 sırayı ise terk boşanma nedeninin aldığı görülmektedir. Boşanan çiftlerin %41.6 'sı (1272 çift) çocuksuz olup, %40.4 'ü (1236 çift ) evliliklerinin ilk 5 yılı içinde boşanmışlardır. Çocukların çoğunun yaşları küçük olduğundan velayetlerin annelere verilme oranı daha yüksektir. Olguların %7.6'sında (233 çift) eşlerden birinin, %28.2' sinde (864 çift) her ikisinin İstanbul nüfusuna kayıtlı olduğu, %64.2'sinde (1963 çift) her ikisinin nüfus kaydının İstanbul dışında olduğu saptanmıştır. Boşanma sonrası eşler ve çocukları ruhsal ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Sosyal güvenceleri, eşlerin nafaka durumları, işsizlik ve çocukların eğitim durumu göz önüne alındığında sosyal destek mekanizmalarının daha da güçlendirilmesi toplum ruh sağlığı açısından faydalı olacaktır.

3060 divorce suits are within the scope of this research, which aims to evaluate the reasons of divorce in Istanbul. Among 3060 divorce suits, 67.1% of them (2053) were brought to an action by women and 32.9% of them (1007) by men. The reasons to divorce according to how frequently they were seen are; severe incompatibility, heavy alcohol consumption, attempt against life, and wilful desertion in due respect. 41.6% of divorced couples (1272) had no child. 40.4% of these couples (1236) had 5 years of marriage. In case of having a child, the child's guardianship was mostly given to mother due to his/her young age. In 7.6% (233) divorce suits either mother of father was registered to Istanbul as their birthplace, in 28.2% (864) of the suits couples were both registered to Istanbul, and in 64.2% (1963) of the suits divorced couples were out of Istanbul. Divorced couples and their children have emotional and economic problems after divorce. They also have problems of social security, unemployment, education and subsistence allowance. Therefore, data evaluation proposed that social support mechanisms of the society must be improved.
Evaluation of reasons to divorce in divorce suits took place in İstanbul, in 1999
Keywords: Adli Tıp; Aile Çalışmaları; Hukuk; Psikoloji