Spor Genetiği Açısından Türk Sporcuların ACTN3 R577X Polimorfizm Literatür Özeti - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Genlerin atletik performans üzerine etkisi kabul edilmekle birlikte etkinin boyutları halen araştırma konusudur. Günümüze kadar atletik performansa etki ettiği düşünülen genetik gölgeler ve futbol, basketbol, judo, güreş gibi farklı spor branşlarına ait sporcular üzerinde birçok çalışma gerçekleştirilmiştir. Ancak Türk sporcular için bu çalışmalar literatür ile karşılaştırıldığında daha az sayıdadır. Bu derlemede günümüze kadar gerçekleştirilen Türk sporcuların alfa- aktinin-3 geni (ACTN3) R577X polimorfizm sonuçlarını, detaylı bir literatür taraması sonucunda bir araya getirmeyi amaçladık. İlgili literatür taramasının ardından aralarında futbol, basketbol, güreş gibi farklı spor dallarından toplam 518 sporcunun analiz sonuçlarına ulaştık. Bu sporcuların 234'ünün (%45) RR, 207'sinin (%40) RX ve 77'sinin (%15) XX genotipinde olduğu görülmektedir. Sporculardaki sprinter ve güç alleli olan R alleli 665 (%64), dayanıklılık alleli olan X alleli ise 371 (%36) olarak bulunmuştur. Elde ettiğimiz verilere göre RR + RX genotipleri ve R alleli, XX genotipi ve X alleline göre sayı ve yüzde bazında daha yüksektir. Gerçekleştirilen bu literatür taraması, Türk sporcularda ACTN3 R577X polimorfizmi dağılımları bakımından gerçekleştirilen ilk çalışma olup Türk sporcular için iyi bir veri olacağını, yapılacak sonraki çalışmalar için de iyi bir kaynak olacağını düşünmekteyiz.

The effect of genes on individual athletic performance is accepted; however, the extent of their effects remains elusive. To date, many studies on different genomic regions that are considered to have an effect on human athletic performance and sportsmen in different types of sports, such as football, basketball, judo, and wrestling, have been conducted. However, the number of these studies with Turkish players as subjects is not adequate. This literature review aimed to collate the results of alpha- actinin- 3 (ACTN3) R577X polymorphisms of Turkish athletes after an extensive literature survey. After the survey, we could reach 518 players, including football, basketball, and wrestling players. Of these, 234 were RR (45%), 207 (40%) were RX, and the rest were XX. Power and sprinter R allele counts were 665 (64%), and the endurance allele count was 371 (36%). According to the obtained data, the number and percentage of RR+RX genotypes and R allele were higher than those of XX genotype and X allele. We consider that this first report will be an informative source of information for Turkish players in the terms of ACTN3 R577X polymorphism and Turkish sportsman and will be a valuable guide for new researches.
Literature Review of Turkish Sportsmen in Terms of ACTN3 R577X Polymorphism
Keywords: Genel ve Dahili Tıp