Ahkam defterlerine göre XVIII. yüzyıl İstanbul vakıfları ve coğrafi dağılımları - Ertuğrul, Ramazan (My University, 2002)
Ahkâm Defterlerine göre İstanbul'daki vakıflar ve coğrafî dağılımları çerçevesinde ele aldığımız tezimizde, giriş bölümünde vakıf hakkında verdik. Vakfın tanımı, vakıf çeşitleri, vakıflarla ilgili terimler, vakfın tarihçesi, farklı devletlerdeki uygulanışı vb. konularda verdik. İkinci bölümde ise, araştırmamıza kaynaklık teşkil eden eserlerde mevcût vakıfların tasnifini yaptık. Bu eserler İstanbul Vakıf Tarihi-1, İstanbul Ticaret Tarihi-1, İstanbul Tarım Tarihi, 1-2, İstanbul Esnaf Tarihi, 1-2, İstanbul Finans Tarihi-1'dir. Eserlerdeki vakıfların dökümü, yerleşim yerlerine göre vakıfların dağılımı; vakıflara göre yerleşim yerlerinin dağılımı, vakıfların kayda geçirilme gerekçeleri gibi konulara yer verdik. Gerekli gördüğümüz yerlerde tablolara yer verdik. Tezin tabiatı icabı, dar bir çerçeve içinde (Zira, değerlendirmeye tabi tutulan bilgiler ancak mevcût eserlerdekilerle sınırlıdır) mümkün olduğunca ayrıntılara inmeye çalıştık.

In the first section of this research, in which I intended to list and describe the foundations in Istanbul from the perspective of their geographical distribution, I gave a brief explanation about the definitions, types, related terms, applications in different countries and history of foundations. And in the second section of my research; I classified the foundations which are present in the resource of this study. The resource books are; Istanbul foundations history-1, Istanbul Commerce History-1, Istanbul Agriculture History 1-2, Istanbul Tradesman History 1-2, Istanbul Finance History -1. I also give information about the lists of the foundations, the distributions of the foundations according to settlements, the distribution of the settlements according to the foundations and the reasons for recording the details about the foundations in the past. Some diagrams are added when necessary. Naturally, I intended to deal with the topic as much detailed as possible in a narrow perspective since the data evaluated was restricted with the present resource books listed above.
Keywords: Ekonomi; Ekonomik durum ve koşullar; Vakıflar