Okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 60-72 aylık çocuklarda görülen davranış problemleri ile çocukların iletişim becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Vural, Derya (My University, 2019)
Bu araştırmada, 2016-2017 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 60-72 aylık çocuklarda görülen davranış problemleri ile çocukların iletişim becerileri arasındaki ilişkinin; ayrıca çocuklarda görülen davranış problemlerinin ve çocukların iletişim becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modeline uygun olarak düzenlenen araştırmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır:1.60-72 aylık çocukların davranış problemleri ile iletişim becerileri arasında ilişki var mıdır?2.Çocukların davranış problemleri kendilerinin demografik özelliklerine göre (cinsiyet, yaş, kardeş sayısı ve okul öncesi eğitimi alma süresi ) farklılaşmakta mıdır?3.Çocukların davranış problemleri ebeveynlerinin demografik özelliklerine göre (yaş ve eğitim düzeyi ) farklılaşmakta mıdır?4.Çocukların iletişim becerileri kendilerinin demografik özelliklerine göre (cinsiyet, yaş, kardeş sayısı ve okul öncesi eğitimi alma süresi ) farklılaşmakta mıdır?5.Çocukların iletişim becerileri ebeveynlerinin demografik özelliklerine göre (yaş ve eğitim düzeyi ) farklılaşmakta mıdır? Araştırmanın örneklemi Kocaeli ili Gebze ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı orta sosyoekonomik düzeydeki okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 60-72 aylık çocuklardan basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen 180 çocuk ve öğretmenlerinden oluşmaktadır. Verilerin toplanması amacıyla; araştırmacı tarafından geliştirilen anne-babalara ve çocuğa yönelik bilgileri içeren “Kişisel Bilgi Formu”, çocuklarda görülen davranış problemlerini belirlemek amacıyla Şehirli (2007) tarafından geliştirilen “Çocuk Davranışlarını Değerlendirme Ölçeği” ve çocukların iletişim becerilerini ölçmek için Önder, Balaban Dağal ve Şallı (2015) tarafından geliştirilen “5 6 Yaş Çocukları İçin İletişim Becerileri Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler SPSS 21.0 paket kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde okul öncesi çocuklarında görülen davranış problemleri ve çocukların iletişim becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Sperman’s Korelasyon Katsayısı analiz tekniği kullanılmıştır. Çocukların davranış problemi ve iletişim becerileri çeşitli değişkenlere( yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, okul öncesi eğitime devam süresi, anne yaş, anne eğitim durumu, baba yaş, baba eğitim durumu) göre incelenirken tanımlayıcı istatistikler (yüzde, frekans, ortalama ve standart sapma) ve fark testleri olarak, veriler normal dağılım göstermediğinden nonparametrik analiz teknikleri (Kruskal Wallis-H Testi, Mann Whitney-U Testi) kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, okul öncesi çocuklarında görülen davranış problemleri ile çocukların iletişim becerileri arasında orta düzeyde, negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Yani iletişim becerileri azalırken çocukların davranış problemlerinin arttığı ya da iletişim becerileri artarken davranış problemlerinin azaldığı söylenebilir. Ayrıca çocuklarda görülen davranış problemlerinin cinsiyet, kardeş sayısı, anne eğitim durumu değişkenlerine, çocukların iletişim becerilerinin ise anne eğitim durumu değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. Babalar söz konusu olduğunda herhangi bir farklılaşma saptanmamıştır.

In this study, the relationship between 60-72 months of children’s behavior problems and communication skills attending pre-school education institutions in 2016-2017 academic year was investigated. In addition, it was aimed to examine behavioral problems of children and children's communication skills in terms of various variables. In the research which was conducted in accordance with the relational screening model, the following questions were tried to be answered:1. Is there a relationship between behavior problems and communication skills of children aged 60-72 months?2. Do the children's behavioral problems differ according to their demographic characteristics (gender, age, number of siblings, and preschool education attendance time)?3. Do the children's behavioral problems differ according to their parents' demographic characteristics (age and level of education)?4. Do children's communication skills differ according to their demographic characteristics (gender, age, number of siblings, and preschool education attendance time)?5. Do children's communication skills differ according to their parents' demographic characteristics (age and level of education)? The sample of the study consists of 180, 60-72 months of children and their teachers who were selected by simple random sampling method. Children were attending pre-school education institutions from the middle socioeconomic level schools located in Gebze district in Kocaeli region. In order to collect data, the personel information form including information about the child and the parents which was prepared by the researcher and ‘Preschool Child Behavior Assessment Scale’ which was developed by Şehirli (2007) and ‘Communication Skills Scale for 5-6 year old children’ which was developed by Önder, Balaban Dağal and Şallı (2015) were used. The collected data in the study was analyzed by using SPSS 21.0 software program. In the analysis of the data, Sperman’s Correlation Factor technique was used to determine the relationship between the behavioral problems and the communication skills of the children. When this relationship was examined in terms of different variables such as age, gender, number of children in the family, education levels of the parents, descriptive statistics as frequencies, percentages, means and standard deviations were used. Since the data was not indicated normal distributed, nonparametric analysis techniques (Kruskal Wallis-H Test, Mann Whitney-U Test) were used. As a result of the study, it was concluded that there was a midlevel, negative and meaningful relationship between the behavioral problems and the communication skills of the preschool children. In other words, it can be said that as the degree of communication skills decrease, children's behavioral problems increase or vice versa. In addition, it was determined that behavioral problems in children differ significantly according to gender, number of siblings, education level of the mother and communication skills of children significantly differ according to education level of their mothers rather than fathers.
Keywords: 60-72 aylık Çocuklar; 60-72 month old children; Behavioral Problems; Communication Skills; Davranış Problemleri; Education, Preschool; Eğitim, Okul öncesi; İletişim Becerileri Preschool period; Okul Öncesi Dönem