VAKIF ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ İLE YAPILAN SÖZLEŞMELERİN HUKUKİ NİTELİĞİ KONUSUNDAKİ UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ VE DİĞER YARGI KARARLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Uyuşmazlık Mahkemesi kararının konusu, vakıf üniversitesindeki öğretim üyelerinin sözleşmelerinin hukuki niteliğidir. Uyuşmazlık Mahkemesine göre vakıf üniversitesindeki öğretim üyelerinin sözleşmeleri bir idari sözleşmedir. Bu nedenle, sözleşmesinin feshinde idari yargı görevlidir. Öğretim elemanlarının akademik ilerlemelerinin ve çalışma koşullarının Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Kanımızca bu düzenleme doğru değildir. Ayrıca, vakıf üniversitesi öğretim elemanının sözleşmenin idari sözleşme olarak kabul edilmesi halinde, öğretim elemanları iş güvencesi dışında kalacaktır. İdare, üstün yetkilerini kullanarak çalışma koşullarını belirleyecek ve idari sözleşmeyi her zaman sona erdirebilecektir. Bu nedenle Uyuşmazlık Mahkemesine göre, sözleşmesinin feshinde idari yargı görevlidir.

The subject of the Court of Jurisdictional Disputes judgment is the legal nature of the private university faculty staff s agreement. According to Court of Jurisdictional Disputes, faculty staff s agreement is an administrative agreement. Hense, administrative jurisdiction is authorized about the cases regarding cancellation of these faculty staff s agreement. Working conditions and academic progresses of faculty staffs are regulated inappropriately as per Foundations of Higher Education Institutions Regulation. It is clear that accepting the agreements of faculty staffs of foundation university as if an administative agreement result in excluding these faculty staffs from job security.
Evaluation of the J udgments of Court of Disp utes and Other J u- dicial Decisions Related to Legal Characteristics of Agreements Made by Academic Members of Foundation Universities
Keywords: Hukuk