Tasarımda tasarruf - Yolaçan, Kadriye Başak (My University, 2007)
Bu çalışmanın amacı, yeni bir gelişme süreci içine giren dünyanın “Sürdürülebilir Gelişim” başlığı altında, gelişmenin kıtlık, ekolojik tahrip ve eşitsizliği dizginlemek üzere yeniden yapılandırıldığı çerçevede, tüm sosyo-ekonomik ve yönetimsel sürecin uzantısı olarak “Sürdürülebilir Tasarım” kavramı içinde yeniden yapılanan yeni dönem ürün tasarımının işlev ve gerekliliğinin, tüm bu dinamiklere bağlı olarak sunulmasıdır. Tasarruf kavramı tüm bu sürecin anahtar kelimesidir. Çünkü tüm bu üst kavramlarla beraber bir bütün olarak israf, bu değişimi zorunlu kılan neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırmanın birinci bölümü ekolojik tahribin yarattığı sonuçlardan ötürü ekolojinin bilimsel tanımı ve Odum, Commoner gibi bilim adamlarının görüşleri eşliğinde temel ekolojik paradigmaların sunumu ile başlamaktadır. Bu paradigmalar politik ve yönetimsel metotlara olan etkileri ile birlikte, ekolojik tablodaki sonuca olan katkıları kapsamında incelenmiştir. Araştırmada ikinci bölümün fonksiyonu, sosyo-ekonomik yapının israfa neden olan dinamikler çerçevesinde incelenmesi ve sonuçlarının ürüne direkt etki eden üretim-tüketim dinamiklerinin israf sonuçlarıyla birleştirilerek ortaya konulmasıdır. Bu açıdan özellikle araştırmanın en önemli bölümünü de teşkil etmektedir. Çünkü bu tezin iskeletini oluşturan sorun olan israf, makro anlamda bu ilişkilerin bir sonucudur.Araştırmanın üçüncü bölümünde “Tasarruf Teknolojileri” başlığı altında ikinci bölümde sonuçları ortaya konan israfı önleyici ve tasarruf sağlayıcı teknoloji ve metodolojiler tüm bu üst kavramlara bağlı olarak ürüne indirgenerek sunulmaktadır. Bu bölüm içindeki dördüncü ana başlık olan “Tasarımda Tasarruf” kavramının karşılığı olarak “Sürdürülebilir Ürün Tasarımı” adı altında işleyen ekolojik tasarım, ürünün doğumundan tekrar kullanımına kadar geçen sürecin her adımında takip edilen kayıpların optimizasyonu ve indirgenmesi sonuçları ile sunulmaktadır. Böylece , “Sürdürülebilir Ürün Tasarımı” kavramı, “Tasarımda Tasarruf” sonucuna varılarak tamamlanmıştır.

Sustainable Product Design This thesis has been proceeded referring to the post-constructivist afford within the concept of “Development” towards the issues of scarcity, uneven development, ecological hazardous which humanity is been facing at the moment. This new paradigm is been called “Sustainable Development” and in this study afford has been made to show how this approach claims to establish sustainability in product design with the social, economical and political patterns at macro level. In part 1, the explicit definition of “Ecology” has been made in order to be understood the Scientific Concept of ecology and it’s main paradigms that penetrates to the social, economical and ecological patterns has been showed with it’s interrelations to the ecological hazardous.Waste is being the main term of sustainability in terms of consumption and production. Therefore, part 2 inspects to show how these main dynamics are being penetrated to the level of product design in terms of waste at those layers and how are they been diminishing, irritating sustainability and contribute to the ecological hazardous.In part three, Sustainable Product Design Methodologies and Technologies have been presented with the same order as analysed in part two. These new technologies which being defended in this study focus on minimising waste in every stage in the Life -cycle of the product. Consequently, it has been concluded that how Sustainable Product Design could be achieved in terms of “Sustainable Development” concept, in order to minimise the ecological hazardous in terms of waste.
Keywords: Ekolojik Tasarım; Sürdürülebilir Tasarım