GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN İLLEGAL KOPYALAMA VE TELİF HAKLARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİ - ARICI, İSMET (My University, 2018)
İnsanların yaratıcı fikirleri ile oluşturdukları eserler toplumun gelişim sürecinde önemli roloynarlar. Bu eserlerin gelişmesi ve çoğalması için eser sahiplerinin haklarının korunması veemeklerinin karşılıklarını alabilmeleri açından büyük bir önem taşır.Matbaanın bulunduğu 15. yüzyıldan sonra günümüze dek gelinen süreçte eser sahiplerininhakları gündeme gelmiş ve belirli dönemlerde eser sahiplerinin haklarının korunması adınaantlaşmalar imzalanmış ve kanunlar çıkarılmıştır. Gelişen teknoloji ile başlayan dijital dönemdekopyalama yöntemleri çoğalmış, bunlara karşın alınan önlemler izinsiz kopyalamayı tamamenengelleyememiştir.Araştırmada güzel sanatlar eğitimi bölümlerindeki müzik ve resim öğretmeni adaylarınınkonuya yönelik yaklaşımlarını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu araştırmanın, geleceğin sanatçı-öğretmenadaylarında farkındalık yaratmak ve illegal kopyalama ile ilgile yeni çalışmalara ışık tutmak açısındanönemli olacağı düşünülmektedir.Araştırmada Naralan ve Özdemir tarafından hazırlanan anket kullanılmıştır. Ankette yer alansorular arasında 12'si yasadışı müzik edinimi, 7'si yasadışı kopyalama, 8'i kaçak bilgisayar yazılımı vekopyalama olmak üzere toplam 27 soru yer almıştır.Araştırmada Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar EğitimiBölümünden 53 kişi müzik öğretmenliği, 72 kişi resim öğretmenliğinden olmak üzere toplam 125 kişiyeanket uygulanmıştır. Uygulanan ankette öğrencilerin izinsiz kopyalamaya yönelik görüşleri alınmış vesonuçları analiz edilmiştir.Araştırmanın sonucunda, katılımcıların büyük bir çoğunlukla izinsiz eser kopyalamanın suçolduğu, bu konunun ahlaki bir sorun olduğu konusunda hem fikir oldukları görülmektedir. Ancaközellikle sanat alanında öğretmen ve sanatçı adayı olmalarına rağmen izinsiz kopyalama yaptıkları dasonuçlara yansımıştır. Bu suçun denetimi ve cezai sorumlulukları konusunda yeterince bilgi sahibiolmadıkları da verilen cevaplardan anlaşılmaktadır.

The works created by people's creative ideas play an important role in the development process of the society. For the development and proliferation of these works, it is important to ensure the artists/the authors and their works by preserving their rights. In the process starting from the 15 th century when printing was invented to the present, the rights of authors has been an issue; contracts has been made and laws has been introduced in certain periods to protect the rights of authors. In the digital era which started with the developing technology, copying methods have increased, while the measures taken have not been able to completely prevent unauthorized copying. The aim of the study was to determine the approaches of music and art teacher candidates in the departments of fine arts education. This research is thought to be important in terms of creating awareness in future artist-teacher candidates and offering an insight for the new studies about illegal copying. The questionnaire prepared by Naralan and Özdemir was used in the study. The questions included in the survey were the total of 27 questions, 12 of which included illegal music acquisition, 7 of them illegal copying, 8 of them using illegal computer software and copying. In the research, the survey was conducted with a total of 125 people from Marmara University Atatürk Faculty of Education Departments of Fine Arts; 53 of them from the department of music education, and 72 of them from the department of art education. In the survey, students' opinions about unauthorized copying were taken and the results were analyzed. As a result of the research, it has been understood that the participants agree on the fact that unauthorized copying is mostly a crime and also a moral issue. However, even though they are teachers and artist candidates in the field of art, the results indicate that they have been copying without authorization. It is also understood from the answers that they do not have enough information about the supervision and criminal responsibility of this illegal act.
The Students’ Point of views in Fine Arts Education Department on Illegal Copying and Copyrights
Keywords: Sanat; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Müzik