Kitabü keşfü'l-hümum ve'l-kürab fi şerhi aleti't-tarab isimli anonim musiki eseri (edisyon kritik ve inceleme) - Tıraşcı, Mehmet (My University, 2013)
Kitâbü Keşfü'l-Hümûm ve'l-Kürab fî Şerhi Âleti't-Tarab XIV. yüzyılda Mısır Türk Sultanlığında te'lif edilmiş anonim bir mûsikî eseridir. El yazması olan bu eserin temel konusu çalgılardır. Bu çalışma ile eserin incelemesi beş bölüm halinde yapılmıştır. Birinci bölümde eser hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde eserdeki görüşler incelenmiştir. Üçüncü bölümde eserin temel konusu olan çalgılar verilmiştir. Dördüncü bölümde eserin Türkçe tercümesi verilmiştir. Beşinci bölümde ise eserin edisyon kritik edilmiş hali bulunmaktadır. Son olarak ek bölümde eserden orijinal örnekler verilmiştir. Eser hakkında daha önce bir çalışma yapılmamıştır. Bu sebeple birçok yanlış bilgi düzeltilmiştir.

An Anonymous Musical Work: Kitâbü Keşfü'l-Hümûm ve'l-Kürab fî Şerhi Âleti't-Tarab (Critical Edition and Analysis) Kitâbü Keşfü'l-Hümûm ve'l-Kürab fî Şerhi Âleti't-Tarab is an anonymous work that was written in the fourteenth century in Turkish Sultanate of Egypt. Instruments are the main subjects of this manuscript work. In this study, the review of the work was divided into five chapters. The first section includes information about the study. The opinions in the study are analyzed in the second chapter. Third chapter includes instruments being the main subject of this study. Turkish translation of the work is given in the fourth section. In the fifth chapter, there has been a critical edition of the work. Finally some examples of original works are presented in appendix. There has been no study about this manuscript. For this reason, we correct many misinformation in this study.
Keywords: İslam; Sanat; Tarih