Türk işletmelerinin Rusya pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri - Ergeşov, Tuygunbay (My University, 2001)
Bu tez çalışmasının amacı Rusya pazarında faaliyet göstermekte olan Türk firmalarının karşılaştıkları bu pazara özgü pazara giriş engellerini tesbit etmek ve çözüm önerileri sunmaktır. Bunun yanında da Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin tarihsel seyri ve son yıllardaki mevcut durumu ele alınmıştır. Rusya pazarına giriş engelleri de temel olarak teknoloji ve pazar güçleri tarafından belirlenen ekonomik engeller ve kurumsal veya yönetimsel olarak belirlenen engeller olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu çalışmada daha çok bu ikinci tip pazara giriş engelleri incelenmiştir. Rusya pazarına giriş engelleri ele alınırken keşifsel araştırma yöntemi kullanışmış, Rusya'da faaliyet gösteren Türk firmaları üzerinde anket çalışması yapılmış ve araştırma veri ve bulguları istatiksel değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Araştırma bulguları da iş ortamı güvenliğinin düşük olması, ticaret ahlakı ve hukukunun gelişmemiş olması, kültürel farklılıklar / yabancı iş çevresi uygulamaları, hükümet politikasıyla ilgili engeller, aşırı bürokratik uygulama, Rus bankalarının kredibilite ve işlevsellik durumu ve dağıtım kanallarına giriş veya onları kurma zorluğu gibi Rusya pazarına giriş engellerinin önemli bir konu teşkil ettiğini ortaya koymaktadır.

This research work investigated the barriers to entry in Russian market, which are faced by Turkish firms operating in this market, and suggested a solution dealing with the entry barriers. Furthermore, historical trend and recent years situation of economic and commercial relations between Turkey and Russia are examined. Barriers to entry in Russian market are divided into two types of barriers: those that are (1) economic in nature, principally determined by technology or market forces, and those that are (2) institutionally-determined or administratively-induced. Basically this research work investigated the second type of the barriers to entry. In this research to examine the barriers to entry in Russian market are used an exploratory method of investigation, surveyed Turkish firms operating Russian market, and survey data and findings are statistically evaluated. The survey findings demonstrated that the entry barriers in Russian market such as low safety business environment, not developed commercial ethic and law, cultural differences / foreign business practices, the barriers related to government policy, excessive bureaucratic practices, status of credibility and functionality of Russian banks, and difficulty in accessing to distribution channels or setting up them are important issues.
Keywords: Ekonomi; Işletmeler-türkiye; Rusya-uluslararası Ilişkiler-; Uluslararası ekonomi; Uluslararası Işletmecilik