İŞLETME KONUSU VE 6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE TİCARET ŞİRKETLERİNİN EHLİYETİ VE TEMSİLİ - (:unkn) unknown (My University, 2012)
6102 sayılı (yeni) TTKda; 9 Mart 1968 tarih ve 68/151/AET sayılı Şirketler Hukukuna İlişkin Birinci Konsey Yönergesine uyarak ve öte yandan, hep gündemde olan eleştiriler dikkate alınarak, ticaret şirketlerinin hak ehliyetinin işletme konusuyla sınırlı olması kuralı (6762 sayılı TTK m. 137), tüm ticaret şirketleri bakımından kaldırılmıştır (6102 sayılı TTK m. 125/no.2). Fakat, işletme konusunun temsil yetkisi üzerindeki etkisi, üçüncü kişilere karşı olmak üzere, devam etmektedir (m. 233, m. 271). Artık üçüncü kişilere karşı, temsilci tarafından şirketin işletme konusu dışında işlem yapıldığı, dolayısıyla temsil yetkisinin aşılması sebebiyle işlemin şirketi bağlamadığı iddiaları bağlamında olmak üzere, sorunlar devam edecektir. Kanaatimizce; işlem ve pazar güvenliğinin sağlanması için, işletme konusunun, üçüncü kişilerle olan ilişkiler bakımından, temsil yetkisi üzerinde etkisinin kabul edilmemesi daha isabetli olacaktı.

(New)Turish Commercial Code (TCC) numbered 6102 has abandonned the rule of ultra vires (which limites the capacity of the companies wtih their f ield of activity, considering the current critcs and in compliance with the 1st Company Law Directive numbered 68/151/EEC dated March 9, 1968 (TCC numberd 6102 art. 125/no.2) However, the eff ect of the f ield of activity over the rep resentation power via third parties continues(art. 233, art. 271). Accordingly the discussions will go on with regards to the claims as the company shall not be bound by the transactions due to lack of authority . In our point of view, it would be more app rop riate to accept the eff ect on rep resentation power via third parties in ortder to maintain transaction and market security.
Keywords: İşletme Finans; Hukuk; İşletme