Zihinsel engelli çocuklara badminton öğretimi ve motor beceri esaslarının tartışılması - Uğurlu, Tuba (My University, 2001)
Badminton farklı yaşlarda ve farklı engellilik seviyesindeki kişilerin öğrenebileceği, eğlenerek oynayabileceği bir spor dalıdır. Bu nedenle zihinsel engelli çocuklarında badmintonu rekreatif ve müsabaka sporu olarak yapabilecekleri inancı ile bu çalışma başlatılmıştır. Bu çalışmanın amacı her mekanda yapılabilen, spor araçları kolaylıkla temin edilebilen badmintonun zihinsel engellilere öğretim yöntemleri ile ilgili esaslarını ve sonuçlarını belirlemek, bu konuda öneriler getirmektir. Ülkemizde henüz gelişmekte olan zihinsel engelliler sporu alanında yapılan bilimsel çalışmalar sayıca azdır. Bunun nedenleri arasında engelliler sporunun yeterince yaygınlaşmaması, gerekli kaynakların ve bu eğitimi verebilecek kişilerin az olması sayılabilir. Yabancı literatürlerde zihinsel engelliler sporuna büyük önem verildiği görülmektedir. Ancak bu çalışmanın konusu olan zihinsel engellilere badminton öğretimi ile ilgili araştırmaların yurt dışında da yetersiz olduğu anlaşılmaktadır. Fiziksel gelişimi hızlandırıcı, denge ve özellikle el-göz koordinasyonunu geliştirici dikkati artırıcı özellikte olan badminton sporunun öğretimi ile ilgili Türkiye'de ilk gerçekleştirilecek olan bu çalışmanın zihinsel engelliler sporuna katkılar getirmesi beklenmektedir. Bu çalışmaya 15 deney 15 kontrol grubu olmak üzere yaşları 7-1 8± 2,6 ve IQ seviyeleri 45-69± 6,35 arasında olan toplam 30 çocuk katılmıştır. Çalışma 3 ay süreyle haftada 3 gün olarak planlanmıştır. Araştırmada kullanılacak yöntem çoklu fırsat yöntemidir. Bu yöntemde amaç badminton öğretim süresi boyunca çocukların beceri basamaklarındaki davranışlarının ve öğrenebilme seviyelerinin gözlenebilmesi ve ölçülebilmesidir. Çalışmanın başında ve sonunda her iki gruba da ön test ve son test uygulanmış gruplar kendi içlerinde ve birbirleriyle karşılaştırılmışlardır. Deney ve kontrol grubunun antropometrik, fonksiyonel ve motor öğrenme özellikleri ölçülmüştür. Eldeki bulgular değerlendirildiğinde; çalışmaya katılan çocukların motor öğrenme testlerinde hareketi doğru yapabilme sürelerinin çabuklaştığı, doğru vuruş ortalamalarının arttığı, hareketleri yaparken kullandıkları ipuçlarının azaldığı ve bağımsız olarak badminton oynayabildikleri görülmüştür. Deney grubunda görülen bu gelişmeler motor öğrenme testlerinde p<0,001 anlam derecesinde olumlu bulunmuştur. Çalışmamızın sonucunda zihinsel engelli çocuklara badminton öğretimi için uygulanan öğretim yöntemlerinin anlamlı düzeyde gelişmeler sağladığı tespit edilmiştir.

Badminton is a sport that any person at different ages and different classifications can learn and play with amusement. This work has been started upon the belief that the mentally disabled children can play badminton as a recreative and competetive purposes. The object of this work was to determine the principles and the results of the methods of teaching badminton to the mentally disabled children since badminton can be played in any place and its sport materials can easily be achieved. Although it's given a lot of importance in literature the scientific studies to sports for mentally disabled people in our country, are seldom.The necessary sources and the people who can teach this sport are not many.Those may be the reasons of why adapted sports are not widespread. Unfortunately the researches about teaching badminton to mentally disabled people are inadequate also in theother countries. This study was expected to suports for mentally disabled individuals and Badminton which speed up the physical growth and develop balance and perception. 15 experiments and 15 control groups including 30 children of whom ages were between 7-1 8± 2,6 and IQ degrees were between 45-69± 6,35, were participated to this work. The work was planned through out 3 months, 3 days a week. The method that used in the research was multiple chance method. The object of this method was to respect and measure the behaviours on the talent steps and the learning limits of the children through out the teaching period of badminton. The pre-test and the post-test were applied on the groups at the beginning and the end of the study, so that, the groups were compared to themselves and to the others.The antropometric,functional and motor learning specifications of the experiment and control groups, were measured.According to the results, they were faster and they were able to complete the task correctly. The percentage of right shots was increasied and the hints they used when making the movements were decreaised. There are significant difference on the experiment group (p<0,001). According to the results of the study, it was shown that the teaching methods for badminton for mentally disabled children were ensured significant development.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Motor Becerisi; Zihin Engelliler, Çocuklarda; Zihinsel Engelli Çocuklar_Eğitim