Tütün fabrikasında çalışan işçilerin tütüne bağlı sağlık risk algıları ve uygulamaları - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Özet: Bu çalışma tütün fabrikasında çalışan işçilerin tütüne bağlı sağlık risk algıları ve uygulamalarını araştırmak üzere yapılmıştır. Çalışma bir sigara fabrikasında çalışan 270 işçiyle yapılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, literatür bilgisi doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ve solunum fonksiyon testi cihazı kullanılmıştır. Çalışmada verilerin analizi bilgisayar ortamında yapılmış, yüzde dağılımları, ki-kare ve ANOVA testi kullanılmıştır. 177’si erkek, 93’ü kadın olan işçilerin %57,4’ünün her gün sigara içtiği, sigara içenlerin %81,9’unun sigarayı bırakmayı düşündükleri belirlenmiştir. İşçilerin %85,2’sinin fabrikada çalışmaya bağlı sağlıklarında sorun yaşamadığı, %59,3’ünün fabrikada çalışmaya bağlı çeşitli hastalıklara yakalanma da risk algıladığı, %71,1’inin işyeri ortamının fiziksel koşullarından rahatsız olduğu, %83,8’sinin şimdiki sağlığını iyi olarak yorumladığı saptanmıştır. İşçilerin %24,8’inin maske kullandığı, %63’ünün duştan yararlandığı, %90’ının son bir yıl içinde hiç rapor almadığı, %61,5’inin de sağlık problemlerinde hemen doktora gittiği belirlenmiştir.

Abstract: This study was planned to investigate tobacco smoking status, perception and practicing of the health risk factors related to tobacco in workers working in a tobacco factory. The study was performed with 270 workers in a cigarette factory in Istanbul. A questionnaire was developed by the investigater using current literature. Spirometry device was used to obtain data in this study. The analysis of the data was performed by using, percent distrubition, chi-square and ANOVA tests.The study group consisted of 177 males, 93 females. It was determined that 57.4% of the workers were smoking every day and 81.9% of the smokers were thinking to quit smoking. It was found that 85.2% of the workers did not have health problems related to working in the factory, 59.3% of the workers perceived risk of getting working related diseases in the factory, 71.1% of the workers were disturbed by phsyical conditions of working place and 83.8% of the workers interpreted their health as good. It was found that 75.2% of the workers did not use masks, 63% took a bath regularly, 90% did not take medical reports during last year and 61.5 % applied to doctor immediately after their health problems.
Perception and practicing of the health risk factors related to tobacco in workers working in a tobacco factory
Keywords: Tıbbi İnformatik; Temel Sağlık Hizmetleri; Halk ve Çevre Sağlığı