Acil servise başvuran zehirlenme olgularının geriye dönük analizi - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Giriş: Çalışmamızda Marmara Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’ne başvuran zehirlenme olgularının demografik ve klinik özelliklerinin tanımlanması amaçlandı. Yöntem: Marmara Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’ne 01.06.2005-31.12.2006 tarihleri arasında başvuran olguların kayıtları geriye dönük olarak tarandı, olguların cinsiyetleri, yaşları, başvuru zamanları, yakınmaları, zehirlenme neden ve yolları, ilaç düzeyi bakılıp bakılmadığı, olgunun acil ve iç hastalıkları servisi ile yoğun bakımda kalış süreleri, psikiyatri konsültasyonu istenip istenmediği önceden düzenlenmiş olgu takip formlarına kaydedildi. Bulgular: 147 zehirlenme olgusu çalışmaya alındı. Olguların toksik madde ile temasları ile acil servise başvuru süreleri ortalama 7,61 saat idi. 78 olgu gündüz, 69 olgu ise gece başvurmuştu. 72 olgunun zehirlenme nedeni ilaç, 63’ünün besin ve 12 tanesinin ise alkoldü. En sık başvuru yakınması bulantı, uykuya eğilim, kusma şeklinde sıralanıyordu. Gelen hiçbir olgunun kanda ilaç düzeylerine bakılamadı. 102 olgu acil serviste, 45 olguda hastaneye yatırılarak tedavi edildi. 65 olgu için psikiyatri konsültasyonu istendi. Tartışma-Sonuç: Hastanemiz acil servisine başvuran zehirlenme olgularından elde ettiğimiz veriler Türkiye’de daha önceden yapılan çalışmalar ile benzer özellikler göstermektedir. Zehirlenmeler daha çok genç kadınlarda ve ilaçlarla olmaktadır. İlaç ile zehirlenen olguların besin ve alkole göre ortalama yaşları daha genç, başvuru süreleri daha erken bulunmuş ve tamamı intihar amaçlıdır. Bu hastalar hastaneye yatırılarak izlenmiş ve çoğuna psikiyatri konsültasyon istenmiştir.

Objectives: Purpose of this study was to determine the clinical properties and demographics of the patients admitting to the emergency department with intoxication. Patient and Methods: A retrospective study was conducted with poisoning patients admitted to our ED 1st of June 2005 and 31st of December 2006. Data regarding the age, sex, reason for the intoxication, and presence of psychiatric evaluation were obtained from the patient files. Results: 147 intoxication was admitted to ED. Mean time spent before admission to ED after exposure was 7,61 hours. 78 cases admitted at daytime, 69 cases at night. Agent exposed was drugs at 72 of cases whereas 63 was food and 12 was alcohol. 102 cases were treated in ED and 45 cases admitted to hospital. Psychiatric evaluation was performed on 65 patients. Conclusions: Demographics of the patients admitting to our ED resemble with the findings of other studies reported from Turkey. Intoxication seems to be the problem of young woman and drugs are the most frequent agents. Drug intoxicated cases are younger, report faster to ED and all of them were intended suicide. All of these intentional cases were admitted to a hospital and psychiatric evaluation has been made.
Retrospective evaluation poisoning patients in emergency department
Keywords: Anestezi; Yoğun Bakım, Tıp; Acil Tıp; Geriatri ve Gerontoloji; Tıbbi İnformatik