Türkiye’de 2000 – 2010 tarihlerinde yabancı sermayenin bankaların gelişimine etkisi - İncekara, Rahmi (My University, 2013)
1980’li yıllardan sonra gelişmekte olan piyasalarda finansal sektör içerisinde doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında aşırı artışlar görülmektedir. Artık doğrudan yabancı yatırımlar tüm ülkeler için çok önemli bir konuma gelmiştir. Doğrudan yabancı yatırımlar küreselleşme olgusu ile beraber finans sektöründe de çok fazla yer almaktadır. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye yabancı sermaye tarafından tercih edilen ülkeler arasındadır. Ülkemizde yaşanan 2000 – 2001 bankacılık krizlerinden sonra yapılan düzenlemeler ve dünya ekonomilerinin büyüme trendinde olması yabancı sermayeli bankalar için Türkiye’yi cazip kılmıştır. Ekonominin en önemli sektörlerinden biri olan bankacılık sektöründeki ulusal bankaların yabancı yatırımcılar tarafından satın alınması, sektörün ne kadar bir bölümünün yabancı kontrolü altına girdiğini, mevcut girişlerin ne gibi etkileri olduğunu sormamıza sebep olmaktadır. Türkiye’ye 2000’li yıllardan sonra artan yabancı sermaye girişleri çeşitli sektörlerde kendisini göstermiştir. Bunlardan birisi de bankacılık sektörüdür. Bankacılık sektörüne 2000’li yıllar öncesinde de yabancı sermaye girişi olmuştur. Bu girişler 2000’li yıllardan günümüze kadar artarak devam etmiştir. Bankaların yabancı sermaye girişlerinde önemli payı almalarının önemli nedeni, dünya finansal akışların gerisinde kalmayarak, finansal piyasalardan önemli rolünü üstlenmesinden dolayıdır. Bankacılık sektöründe finansal anlamda gelen yabancı sermaye, doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye’nin bankacılık sektöründe yerini almıştır. Anahtar Sözcükler: Bankacılık, Yabancı Sermayeli Bankalar, Yabancı Banka Girişi, Türkiye’de Yabancı Bankacılık

There has been an enormous increase in direct foreign investment in finance sector in emerging markets recently. From now on, direct foreign investment is very important for all countries. Direct foreign investment has gained place in finance sector with globalisation. One of the developing countries, Turkey is an option for foreign capitals. Regulations made after 2000-2001 banking crisis and the fact that global economy has a growth trend have made Turkey attractive for foreign banks. The fact that national banks in banking sector which is one of the most important sectors of economy have been bought by foreing investors make us question how much of the sector is under control of foreign investors and what effects can be seen as a result of this. Increasing foreign capital input to Turkey has been present in various sectors since the 2000s. One of them is banking sector. Foreign capital input was also seen before the 2000s. These inputs have increasingly continued until today. The reason why banks have a remarkale share in foreing capital input is, not being left behind global capital flow, because of having an important role for financial markets. Foreign capital in banking sector in terms of finance have taken its part in Turkey's banking sector directly or indirectly. Banking, Foreign Banks, Foreign Bank Entry, Foreign Banks in Turkey
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi Politikası; Sermaye Yatırımları; Türkiye; Uluslararası Ticari Teşebbüsler; Yatırımlar, Dış