Web based network traffic monitoring - Şahin, Yusuf (My University, 2003)
Ağ yönetim sistemleri, bir yönetim merkezi, yönetilen bir sistem, yönetilen bilgilerin tutulduğu bir veritabanı ve bir ağ protokolünden oluşan yönetici / ajan modelli sistemlerdir. Yönetici, ağ sorumlusunun üzerinden yönetim ve gözlemleme işlemlerini yaptığı bir uygulamadır. Yönetilen sistemler, ajanlar, yönlendirici, anahtar ve ağ sunucuları gibi gerçek cihazlara arayüzlük yapan birimlerdir. Bu tezde, ağ yönetimi ve ağ performans analizi problemini çözmek için Java programlama dilinin ve World Wide Web (WWW) yapısının avantajlarını, Simple Network Management Protokolü (Basit Ağ Yönetim Protokolü) (SNMP) ile birleştiren yeni bir ağ yönetim sistemi gerçeklenmiştir. Java programlama dilini kullanan ya da WWW'i kullanan ağ yönetim sistemleri bulunmaktadır. SNMP protokolünü kullanarak ağ peformans analizleri yapmak yaygın bir metod olsa da, yönetim istasyonu yazılımının Java programlama dili ile hazırlanması ve yüksek erişilebilirlik için bu analizlerin web üzerinden görüntülenmesi kısmen yeni bir yaklaşım sayılır. Oluşturulan sistem modüler bir yapı sağlamak için iki ana parçaya ayrılmıştır. Birinci kısım aktif ağ cihazları üzerindeki SNMP ajanları ile haberleşmeyi sağlayan ve verileri toplayan Java tabanlı bir ağ yönetim istasyonu uygulamasıdır. İkinci kısım toplanan verileri kullanarak bu ajanlar üzerinde görüntülenmek istenen obje ve değişkenlerin geçmiş ve şu anki durumlarını gösteren performans ve yönetim amaçlı grafikler ve diğer çıktı değerlerini oluşturan Web arayüzlerinden oluşmaktadır. İki kısım arasında direkt bir bağlantı yoktur. Ajanlardan toplanan veri, ilk kısmın çıktısı, ikinci kısmın girdisi olarak kullanılmaktadır. Dizaynın bu şekilde yapılması, verilerin toplanması ve ajanlarla haberleşme işlemleriyle performans analizi ve bunların görüntülenmesi amaçlı işlemleri birbirinden bağımsız hale getirmektektedir. Böylelikle veri toplama ve analizler ayrı işlemler halinde çalışmakta ve bir kısım diğer kısımdan bağımsız olarak değiştirilebilmektedir.. Sistem, Marmara Üniversitesi bilgisayar ağları sisteminde uygulanmış ve test edilmiştir. Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bilgisayar ağında kullanılan aktif cihazların performans analizleri bir kaç aylık bir periyot boyunca yapılmış ve yayınlanmıştır. A network management system is a manager / agent model system which consists of a manager, a managed system, a database of management information and a network management protocol. The manager is the application through which the management and monitoring functions are done. Agents are the managed systems, entities interfacing to the actual devices such as routers, switches or network servers. In this study, it is targeted to develop a new approach for the problem of network management and performance analysis by combining the advantages of Java programming language, World Wide Web (WWW) with the simplicity and effectiveness of Simple Network Management Protocol in a new network management system. There are network management systems either using Java programming language or WWW in their implementations. However, while performing network analysis using SNMP is a common way, implementation of the manager application using Java programming language and monitoring these analyses over the World Wide Web for high availability is rather a novel approach. The whole system is broken into two main parts to increase the modularity of the system. The first part is an SNMP network manager application developed in Java programming environment, which communicates with SNMP agents on the internetworking devices and collects data. The second part of the system uses the data collected from the agents to create performance and management related output-monitoring graphs showing the current and past situations of the focused objects on the related agents. There is no direct interaction between the manager and the monitoring parts of the system. The outputs, data collected from the agents, of the manager part of the system are inputs for the second part, monitoring part, of the system. Using the advantage of this modular design, communication with the agents and collection of data processes are totally separated from performing analysis processes. Any developments can be done in one part without affecting the processes in the other part. The system is implemented and tested on the internetworking system of Marmara University. Performance analysis of the active devices and network used in Marmara University Faculty of Engineering is done and published over the web using this system.
Keywords: Arabirim donanımı ve iletişim; Bilgisayar Ağları; bilgisayar bilimi; Genel Konular; İletişim ağı mimarisi; Veri işleme