Web 2.0 araçları ile zenginleştirilmiş sosyal medya destekli fen öğretiminin 6. sınıf öğrencilerinin sosyal medya kullanım durumlarına, dijital okuryazarlık düzeylerine ve eleştirel düşünme becerilerine etkisinin incelenmesi - Ekemen, Miray (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı Web 2.0 araçları ile zenginleştirilmiş Sosyal Medya Destekli içerik ile planlanan fen bilimleri dersinin çevrimiçi ortamda uygulanmasının öğrencilerin sosyal medyayı kullanma durumlarına, dijital okuryazarlık becerilerine ve eleştirel düşünme becerilerine etkisi incelenmesidir. Öğretim sürecinin incelenmesinin önemi sebebiyle öğrenci görüşleri alınmıştır. Çalışmanın örneklem grubunu 9’u deney grubundan ve 9’u kontrol grubundan olmak üzere 18 6. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada karma yöntem araştırma desenlerinden iç içe desen kullanılmıştır. Çalışmanın nicel kısmında ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubunda Web 2.0 araçlarıyla zenginleştirilmiş sosyal medya destekli öğretim uygulaması ile dersler planlanmıştır. Öğrencilerin sosyal medya araçlarından blog ve İnstagram kullanmaları sağlanmıştır. Kontrol grubunda ise mevcut öğretim Web 2.0 araçları ile zenginleştirilmiştir. Araştırmanın nicel verileri için Sosyal Ağların Kullanım Amaçları Ölçeği, Dijital Okuryazarlık Ölçeği ve Eleştirel Düşünme Ölçekleri kullanılmıştır. Nitel verileri için Sosyal Medya Araçları Kullanım Durumları Anketi ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel veriler SPSS 26.0 tel veriler ise içerik analizi yöntemiyle ve sütun grafikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak Sosyal Medya Destekli Öğretimin öğrencilerin sosyal medyayı kullanma sürelerine olumsuz etkisinin olmadığı, sosyal medyayı bilimsel amaçlar için kullanmaya yönlendirdiği, iletişim becerilerini arttırdığı görülmüştür. Öğrencilerin dijital okuryazarlık becerilerine ve eleştirel düşünme becerilerine olumlu etkisinin olduğu görülmüştür. Ancak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Öğrencilerin sosyal medya araçlarının derste kullanılmasına yönelik görüşlerinin olumlu yönde olduğu; özellikle blog kullanımının öğrencilere özgür alan sağlaması, yönetebilme imkanı vermesi, hayal güçlerini kullanarak ürün ortaya çıkarmaları sebebiyle yaratıcılık becerilerini arttırdığı görülmüştür. Öğrenciler sosyal medya destekli öğretimin farklı disiplinlerde de kullanılmasını istediklerini ifade etmişlerdir.

The aim of this study is to examine the effects of the online implementation of the science course, which is planned with Social Media Supported content enriched with Web 2.0 tools, on students' use of social media, digital literacy skills and critical thinking skills. Due to the importance of examining the teaching process, students' opinions were taken. The sample group of the study consists of 18 6th grade students, 9 from the experimental group and 9 from the control group. Embedded mixed methods research design was used in the study. In the experimental group, lessons were planned with the social media supported instruction implementation enriched with Web 2.0 tools. Students were provided with the use of social media tools such as blog and Instagram. In the control group, the present teaching was enriched with Web 2.0 tools. In the quantitative part of the study, a quasi-experimental design with pre-test post-test control group was used. For the quantitative data of the research, the Purpose of Use of Social Networks Scale (SCAES), Digital Literacy Scale (DLS) and Critical Thinking Scales (CTS) were used. Qualitative data were obtained through Social Media Tools Use Cases Questionnaire (SMTUC) and semi-structured interviews with students. Quantitative data were analyzed with the SPSS 26.0 program, and qualitative data were analyzed using content analysis method and column charts. As a result, it has been seen that Social Media Supported Instruction has no negative effect on students' use of social media, directs them to use social media for scientific purposes, and increases their communication skills. It has been seen that it has a positive effect on students' digital literacy skills and critical thinking skills. However, no significant difference was found. It was found that the students' views on the use of social media tools in the course were positive; It has been observed that especially the use of blogs increases the creativity skills of students as they provide free space, allow them to manage, and create products by using their imaginations. Students stated that they want social media supported teaching to be used in different disciplines as well.
The effect of web 2.0 tools enriched social media supported science instruction on 6th grade students’ use of social media, digital literacy levels and critical thinking skills
Keywords: Blog; Critical Thinking; Çevrimiçi Öğrenme Social Media; Digital; Dijital Okuryazarlık; E-portfolio; E-portfolyo; Eleştirel Düşünme; Fen; Instagram; Literacy; Online Learning; Öğrenim ve öğretim; Science; Social Media Supported Learning; Sosyal Medya; Sosyal Medya Destekli Öğrenme; Study and teaching; Web 2.0 Araçları; Web 2.0 Tools