Zero based budgeting in Turkish public administrative units - Yay, Cenk (My University, 2003)
Kamu açıkları, bildiğimiz gibi tüm ekonomileri baş aşağı eden en büyük etkenlerdendir. Kamu açıklarının en büyük nedenlerinden biri de; elbette ki Bütçeleme Sistemidir. Ülkemizde, 1973 yılından itibaren kullanılan Planlama Programlama Bütçeleme Sistemi üzerine nerdeyse 30 yıl geçmesine rağmen, verimliliği ve etkinliği arttıracak hiçbir radikal değişiklik yapılmamıştır.Tezimde ülkemizde pek ilgi çekmemiş, şu andaki Bütçe Sistemimiz Planlama Programlama Bütçeleme Sistemini A.B.D.nden uyarladığımız yıllarda, yine aynı ülkede kullanılamaya başlanan Sıfır Tabanlı Bütçeleme Sistemi anlatılmaktadır. Birinci Bölümde, teorik olarak Sıfır Tabanlı Bütçeleme Sistemi, tarihi gelişimi, amacı, temel yapı taşları, avantaj ve dezavantajları anlatılmakta ve geleneksel bütçe sistemleriyle karşılaştırılmaktadır. İkinci Bölümde, Sıfır Tabanlı Bütçeleme Sisteminin uygulamasına yer verilmekle birlikte, uygulamada görülen problemlere ve korkulara da değinilmektedir. Karar paketleri, karar paketleri konuları, karar paketlerinin sıralanması anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde ise Planlama Programlama Bütçeleme Sistemi ve Sıfır Tabanlı Bütçeleme Sistemin birleştirilmesi ve birlikte uygulanmasından ortaya çıkacak sinerji ele alınmış ve evrak kalabalığı gibi görünen Sıfır Tabanlı Bütçeleme Sisteminin aslında bütçe uygulayıcıları için kaçınılmaz olduğuna değinilmiştir. Dördüncü bölümde, Sıfır Tabanlı Bütçeleme örneği formlarla birlikte hazırlanarak, uygulama anlatılmıştır.

The thesis begins with introducing theoretical framework of Zero Based Budgeting. In this first section, general view of Zero Based Budgeting including history, purpose, advantages and disadvantages, and main elements of Zero Based Budgeting studied. In the second section, implementation of Zero Based Budgeting explained (Decision packages, ranking decision packages) with problems in the process and fears and administrative problems. In the third section, Zero Based Budgeting and The Planning Programming Budgeting System (Turkish Government Budgeting System) is compared. Critical gaps in Planning Programming Budgeting System are shown with the role of ZBB as it fills the critical gaps and inevitable need of merging two systems and implementation of ZBB is explained. In the forth section, an example of Zero Based Budgeting is studied with Decision Package and Decision Package Ranking Forms.
Keywords: Sıfır Tabanlı Bütçeleme