2000’li yıllarda hareketli grafik tasarım - Akgün, Hande (My University, 2013)
Araştırma dahilinde hareketli grafik tasarımın ortaya çıkış sürecinde ve gelişiminde etkisi olan öncü tasarımcıların özgeçmişlerine ve çalışmalarından örneklere yer verilecektir. Bu araştırma hareketli grafik tasarımın çıkışına ve gelişimine ilişkin ortamı, bugün geldiği yeri teknolojik, toplumsal, sanatsal ve tasarımsal yönlerden incelemek, şu ana kadar olup biten gelişmeleri bir arada görme imkanı yaratmak için yapılmıştır. Son yıllarda, içinde bulunduğumuz dijital çağın talepleri nedeniyle birçok grafik tasarımcı, hareketli grafik tasarım ile tanışmış ve çoklumedya, animasyon, video-art, web tasarımı gibi çeşitli teknoloji bazlı dersler tasarım okullarının müfredatlarına eklenmiştir. Günümüzde grafik tasarım eğitimi bilgisayar desteksiz verilmemektedir. Kitle iletişiminin tamamen ekranlar aracılığıyla yapılmaya başlandığı, toplumun eğlenmek, bilgi edinmek gibi ihtiyaçları için ilk önce ekranlara başvurduğu bu çağda, grafik tasarımda da başta ses ve zaman kavramlarının tasarıma dahil olması gibi pek çok köklü değişim gerçekleşmiştir. Bu araştırma, ekranlarda varolabilen tasarımları, yani günümüz şartlarındaki grafik tasarım biçimlerinin önemli bir kısmını kapsamaktadır. Hareketli grafik tasarım birçok alanda modern hayata fark edilmeden dahil olmuş; 2000’li yıllardan itibaren ise gözle görülür bir hız kazanarak etki ve kullanım alanlarını genişletmeye devam etmiştir. Bu çalışma, hareketli grafik tasarımın 2000’li yıllarda geldiği durumu an- layabilmek amacıyla yapısal, tarihsel, teknolojik, kültürel ve sosyal gelişimleri göz önünde bulundurarak dört ana bölümde incelenmiştir. Hareketli grafik tasarımın kullanım alanları araştırılmış, sanatçılar ve tasarımcılar ile örneklendirilmiştir. Son bölümde ise hareketli grafik tasarımın geleceğine dair profesyonellerce yapılan öngörülere yer verilmiştir. Anahtar Sözcükler Hareketli Grafik Tasarım, Grafik Tasarım, Yeni Medya, Jenerik, Televizyon, Sinema, Çokluor- tam (Multimedya), Animasyon, Kinetik Tipografi, Dijital Çag

In this research, resumes and work examples of leading designers who have influenced the emergence and development of motion graphics will be presented. This research is done in order to examine the environment lead to the emergence and development, and the present situation of motion graphics from technological, social, artistic, and design developmental aspects and to observe the advancements happened so far. In recent years, due to the stringent requirements of the current digital era, many graphic designers met motion graphics and various technology-based courses such as; multimedia, animation, video-art, and web design, are included to the curriculums of design schools. Today, computer support is essential for graphic design education. Drastic changes, like the inclusion of sound and time concepts into design, have occurred in this era in which screens are the means of mass communication and the first choice of the society for their needs of fun and knowledge acquisition. This research contains designs that can exist in screens, which constitute a significant part of today’s graphic design forms. Without being noticed, motion graphics have penetrated into various areas of modern life and continued to expand its scope and use at a great pace since the 2000’s. With consideration of structural, historical, technological, cultural and social developments, this research is examined under four main sections so as to understand the situation of motion graphics in 2000’s. The influence areas of motion graphics are explained and exemplified with works of artists and designers. The last chapter includes the projections made by professionals about the future of motion graphics design. Key Words Motion Graphic Design, Motion Graphics, Graphic Design, New Media, Opening Titles, Tele- vision, Cinema, Multimedia, Animation, Kinetic Typography, Digital Age.
Keywords: Animasyon; Grafik Tasarım; Sinema; Yeni Medya