The Analysis of Purposes of Science Teacher Candidates in Using Social Media - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Problem Durumu: Son yıllarda internetin hızla sosyal hayatın önemli bir parçası haline gelmesiyle birlikte kitle iletişim araçlarına alternatif bir iletişim ortamı oluşmuş- tur. Kitle iletişim araçlarının özelliklerini bünyesinde toplayan internet, kullanıcıları- nın sosyal hayata bakış açılarında ve sosyalleşme tercihlerinde de değişiklikler meydana getirmiştir. Bu değişimde önemli bir yeri olan sosyal medya ortam ve araçları- nın kullanımı da her geçen gün daha da yaygınlaşmaktadır. Sosyal medya eğitimin hemen hemen her seviyesindeki öğrencilerin günlük hayatlarında sıklıkla kullandıkları bir araçtır. Öğrencilerin zamanlarının çoğunu geçirdikleri sosyal medyayı, eğitim için de etkili bir araç olarak kullanmak literatürde de belirtildiği gibi önemlidir. Sosyal medyanın eğitimde kullanılması için nelerden etkilendiğinin bilinmesi gerekmektedir. Aynı zamanda eğitimin hangi seviyesinde uygulanacaksa bu seviyedeki öğrencilerin sosyal medyaya karşı görüşlerinin belirlenmesi de önem arz etmektedir. Bu çalışmada eğitimin lisans seviyesinde bulunan fen bilgisi öğretmen adaylarının görüşleri alınmıştır.Bu çalışmanın problem cümlesini "Fen bilgisi öğretmenliği öğrencilerinin sosyal medyayı kullanım amaçlarını etkileyen değiş- kenler nelerdir?" sorusu oluşturmaktadır. Araştırmanın Amacı: Bu araştırma, fen bilgisi öğretmenliği öğrencilerinin sosyal medyayı kullanım amaçlarının demografik özelliklere ve internet kullanımıyla ilgili değişkenlere göre değişip değişmediğini tespit etme ve öğrencilerin sosyal medyanın eğitimde kullanımıyla ilgili görüşlerini belirleme amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın Yöntemi: Çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Fen bilgisi öğretmenliği anabilim dalında öğrenim gören 1, 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileri çalışmanın örneklem grubunu oluşturmaktadır. Çalışmada veriler Bostancı (2010) tarafından geliştirilen Sosyal Medya Kullanım Anketi (SMKA)" anketi ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 17.00 programı kullanılmıştır. Sosyal medyanın eğitimde kullanı- mıyla ilgili öğrenci görüşlerinin elde edilmesinde ise araştırmacı tarafından hazırlanan ve geçerliği iki uzman tarafından yapılan beş açık uçlu soru kullanılmıştır. Açık uçlu sorular betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Araştırmanın Bulguları: Çalışmada Fen bilgisi öğretmen adaylarının sosyal medyayı kullanım amaçlarından yeni arkadaş edinme, akademik bilgi paylaşımı, bilgiye eriş- me ve kişisel gelişime katkı amacıyla kullanımının cinsiyete göre; iletişim kurma, video paylaşımı ve problemlere çözüm bulma amacıyla kullanımının sınıf düzeyine göre; anlık durum paylaşımı ve kendini ifade etmek amacıyla kullanımının ise aile gelirine göre değiştiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte öğrencilerin internet kullanımlarıyla ilgili değişkenlere göre sosyal medyayı kullanım amaçları değişmektedir: Her gün internete giren öğrenciler daha az sıklıkla internete giren öğrencilere göre sosyal medyayı iletişim kurma, fotoğraf paylaşımı, video paylaşımı, müzik paylaşımı, anlık durum paylaşımı, kendini ifade etme ve kişi ve organizasyonları takip amaçlarıyla daha fazla kullanmaktadırlar. İnternette üç saatten fazla kalan öğrenciler daha az kalan öğrencilere göre sosyal medyayı iletişim kurma, fotoğraf ve video paylaşımı amaçlarıyla daha fazla kullanmaktadırlar. Blog sahibi olanların olmayanlara göre sosyal medyayı video paylaşımı ve problemlere çözüm bulma amacıyla daha fazla kullandıkları tespit edilmiştir. İnternete araştırma amacıyla giren öğrenciler sosyal medyayı daha çok akademik bilgi paylaşımı ve bilgiye erişme amaçlarıyla, sosyal medya için internete giren öğrenciler ise sosyal medyayı müzik paylaşımı ve anlık durum paylaşımı amaçlarıyla, iletişim için internete giren öğrenciler ise sosyal medyayı alışveriş tercihlerini belirlemek amacıyla kullanmaktadırlar. İnternetle ilgili son değişken olan en sık kullanılan sosyal medya türüne göre ise sosyal medyanın kullanım amaçlarının da farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Buna göre sosyal medyayı iletişim kurma, fotoğraf paylaşımı, video paylaşımı, müzik paylaşımı, anlık durum paylaşımı ve fikir paylaşımı amaçlarıyla kullanan öğrencilerin sosyal medya türlerinden daha çok twitter ve facebook'u tercih ettikleri tespit edilmiştir. Sosyal medyayı bilgiye erişme ve kişi ve organizasyonları takip için kullanan öğrenciler ise twitter'ı tercih etmişlerdir. Ayrıca fen bilgisi öğretmenliği öğrencileri sosyal medyanın eğitimde kullanımıyla ilgili olumlu görüşler belirtmişlerdir. Araştırmanın Sonuçları ve Önerileri: Bu çalışmada fen bilgisi öğretmenliği öğrencilerinin sosyal medyayı kullanım amaçlarının demografik özelliklerine ve internet kullanımıyla ilgili değişkenlere göre değiştiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte eğitimde sosyal medyanın kullanımıyla ilgili öğrenci görüşlerinde fen bilgisi öğretmenliği öğ- rencilerinin genelde olumlu bir görüş içinde oldukları bulunmuştur. Sosyal medya kullanımı son yıllarda dünyada hızlı bir şekilde artmış ve sosyal medya önemli bir kitle iletişim aracı haline gelmiştir (Hazar 2011; Experian Hitwise, 2012). Bu etkili iletişim aracının eğitimde kullanımına yönelik faydalar (Bernard 2010; Pollara ve Zhu 2011; Goldfarb, Pregibon, Shrem ve Zyko 2011; Moumenine 2012) göz önüne alındı- ğında öğrencilerin olumlu bakış açılarının eğitimde sosyal medyanın kullanımına yönelik önemli bir adım olduğu düşünülmektedir. Sosyal medya üzerinden bilimsel tartışmaların ve fikir paylaşımının yapılabileceği bir eğitim ortamı hazırlanarak fen eğitimi ile ilgili hem ödev niteliğinde keyifli etkinlikler yapılabilecekken hem de sınıf ortamında uygulaması ve izlemesi zaman alıcı bir çok görsel video gibi araçlar ile dersi tamamlayıcı uygulamalar yapılabilir. Örneğin, hücre konusu derste işlendikten sonra bu konuyla ilgili hücreyi oluşturan yapı- larla (organeller, hücre zarı gibi) ilgili video facebook üzerinden grupla paylaşılır ve sonrasında öğrencilerin kendi aralarında tartışmaları istenebilir ve yer yer öğretmen de yorumlarla katkıda bulunabilir. Twitter üzerinden yapılacak bir paylaşımla ise öğretmenin takipçileri bir deneyin oluşum aşamalarını tek tek verebilir, yeni bir deney tasarımına herkes katkıda bulunma fırsatı bulabilir.

Problem Statement: With the Internet becoming an inseperable part of our lives, the role of social media in daily life is rapidly increasing with each passing day. In this respect, it is important to identify the purposes of teacher candidates in using social media tools that rapidly improve and become widespread in teacher training institutions. Purpose of the Study: In this study, it is intended to identify the variables by which the purposes of science teacher candidates in using social media vary and their opinions about the use of social media in education. Methodology: For this purpose, a scale on the use of social media by teacher candidates has been applied to a sample group of 255 people. The data was evaluated quantitatively with SPSS 17.00 software. In order to identify the views of science teacher candidates on the use of social media in education, five open-ended questions were asked to five people who were randomly selected from the sample group. Findings and interpretation: The research results show that the purposes of science teacher candidates in using social media vary according to demographic characteristics (sex, grade level, family income) and to variables related to Internet usage (frequency of Internet usage, the time spent on the Internet, blog ownership, the purpose of using the Internet, the frequently used social media tools). It is found that science teaching students generally have a positive attitude towards the use of social media in education. Conclusion and Discussion: It is possible to create educational settings for scientific discussions and for sharing ideas on social media. With the use of these settings in education, a lot of activities that will be timeconsuming in the class environment can be carried out on social media and science teaching students can be offered many opportunities and tools such as enjoyable homework assignments, complementary videos etc. For example, after the lesson on the subject of cell is completed in the class environment, a video about the structures forming the cell can be shared with the group on the Facebook and a related discussion can be initiated between students where the teacher can also contribute with comments. Or the followers of the teacher can share the stages of an experiment on Twitter and everybody can contribute to the design of a new experiment.
Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Sosyal Medyayı Kullanım Amaçlarının İncelenmesi
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları