Sadi Irmak'ın siyasi hayatı - İnç, Samet (My University, 2018)
Sadi Irmak 15 Mayıs 1904 tarihinde Seydişehir’de doğdu. 1923’de İstanbul Üniversitesinde Hukuk eğitimi görürken devlet bursu ile Berlin’e Tıp tahsili alması için gönderilir. Yurda geri döndüğünde batıda eğitim almış olmanın avantajıyla, birikimini ulusuyla paylaşmaya yönelmiştir. Yurda dönünce Ankara Hükûmet Tabipliği ve Gazi Terbiye Enstitüsü biyoloji öğretmenliği görevlerinde bulundu. 1933 yılında İstanbul Tıp Fakültesi fizyoloji profesörü oldu.1943 yılında Konya CHP Milletvekili seçilip, aynı yıl Halkevleri Yüksek Danışma Kurulu Başkanlığı’na, sonra da Diyarbakır Bölge Müfettişliğine getirildi. 7 Haziran 1945’te Türkiye’nin ilk çalışma bakanı oldu. Eylül 1947’de bakanlıktan ayrıldı. CHP’nin 1950’de seçimleri kaybetmesi üzerine bir süre siyasetten uzaklaştı.1950 yılında yeniden ilim ve meslek hayatına dönen Irmak, öncelikle Lozan ve Münih Üniversitelerinde, daha sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde akademik hayatını sürdürdü.1974 yılında Kontenjan Senatörü seçildi. CHP’nin Milli Selamet Partisi (MSP) ile kurduğu koalisyon hükümetinin istifasından sonra 17 Kasım 1974’te partiler üstü hükümeti kurmakla görevlendirildi. Oluşturduğu hükümet için TBMM’de yapılan güven oylamasında, 450 milletvekilinden yalnızca 18’inin lehinde oy kullanması dolayısıyla güvenoyu alamamasına karşın 31 Mart 1975’e değin başbakanlık yaptı.12 Eylül Darbesi’nden sonra 15 Ekim 1981’de kurulan Danışma Meclisi’ne Konya üyesi olarak atandı ve 27 Ekim’de bu meclisin başkanlığına seçildi. Irmak bu görevi 4 Aralık 1983’e kadar sürdürdü. DM başkanlığı onun siyasî hayatındaki son görevi olmuştur. Bu süreçten sonra yaşama veda ettiği 12 Kasım 1990 tarihine kadar İstanbul Üniversitesi Atatürk ilkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsün de Atatürk’ü ve inkılaplarını anlatmayı sürdürdü.

Sadi Irmak was born on May 15, 1904 in Seydisehir. In 1923, he studied law at the University of Istanbul and was sent to Berlin for a medical education with a state scholarship . With the advantage of being educated in the west, he decided to share his knowledge with others when he returned to his country . Upon returning to Turkey, he worked as a biology teacher in Gazi Teaching School and as a government doctor in Ankara. In 1933, he became a professor of physiology at Istanbul Medical Faculty.In 1943, he was elected as Member of CHP Konya.In the same year, he was elected as Chairman of the High Council of People's Houses. Then he became the Regional Inspector of Diyarbakir. In June 7, 1945, he became Turkey's first minister of labor. He left the ministry in September 1947. After CHP lost elections in 1950, he did not take part in politics for a while.Having returned to his academic and professional life in 1950, Irmak continued his academic career at the Universities of Lausanne and Munich and later at the Faculty of Medicine of Istanbul University.In 1974, he was elected as Quota Senator. After the resignation of the CHP's coalition government established by the National Salvation Party (MSP), he was commissioned on November 17, 1974 to establish a supra-party government. For the government that he founded, he was the prime minister until March 31, 1975,even if he received only 18 votes in favor of him out of 450 deputies in the Grand National Assembly of Turkey.He was appointed as a member of the Privy Council of Konya, which was established on October 15, 1981, after the coup of September 12 . He was elected president of this council on October 27. Irmak continued this duty until December 4, 1983. The PC presidency was the last duty in his political life. After that period, he continued to teach the Ataturk's principles and reforms at the Istanbul University Institute of Atatürk and the Turkish Revolution History Institute until he died on November 12, 1990.
Keywords: 1960-1980; Irmak, Sadi, 1904-1990; Politics and government; Sadi Irmak Sadi Irmak; Siyaset ve yönetim; Turkey; Türkiye