Türk kahvesi pişirme yöntemleri ve tarihsel gelişiminin ürün tasarımı bağlamında incelenmesi - Bayramova, Gunay (My University, 2019)
Dünya kahve kültüründe önemli bir yere sahip olan Türk kahvesi, önceleri konaklarda, yalılarda ve ağa evlerinde zengin bir törenle sunularak ikram edilirdi. Ancak bu zenginlik göstergesi olan ritüel, zamanla tüm insanların gündelik yaşamına girmeyi başardı. Ancak bu tarihi doku, geleneksel yaşam kültüründe kahve ikramı, görkemli törensel bir sunum olarak devam ettirildi. Zamanla bu sunum, yardımcı olarak teknoloji desteğine sığınmıştır ve bu sayede yeni innovasyonların önü açılmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle dünyada olduğu gibi Anadolu topraklarında da kahve makineleri tasarımında değişiklikler meydana geldi. Türk kahve makinesinin tarihi, gerçekte de Anadolu topraklarında başlamıştı. Türk kahvesi yapımı, makinenin tasarımında dikkate alınmıştı. Literatür içerisinde de görüleceği gibi Türk kahvesi aslında bir kahve çeşidi değil, özel pişirilme yöntemleriyle yerel ismine kavuşmuş bir kavramdır. Bu sayede pişirilme yöntemleri, yeni endüstriyel tasarımların önünü açmıştır.Bu araştırmada, Türk kahvesi pişirme yöntemlerinin tarihsel gelişiminin ürün tasarımı bağlamında ne gibi değişiklikliklere neden olabileceği araştırılmaktadır. Araştırma, bu konu hakkında literatüre katkı sağlamayı hedeflediği için endüstri ürünleri tasarımı alanı açısından önem teşkil etmektedir. Araştırmada incelenen kahve makinesi tasarımları, steryotip ürünler olmayıp seçilmiş markalara ait ürünler incelenmiştir.

Turkish coffee has an important place in world coffee culture and it was served with a rich ceremony in the mansions and network houses. However, the ritual, which is an indicator of this wealth, has managed to enter into the daily life of all people. However, this historical texture, the traditional life culture of coffee served as a magnificent ceremonial presentation was continued. Over time, this presentation has been an integral part of technology support, and this has led to new innovations.With the development of technology, there have been changes in the design of coffee machines in Anatolia as well as in the world. The history of the Turkish coffee machine, in fact, began in Anatolia. The construction of Turkish coffee was taken into account in the design of the machine. As can be seen in the literature, Turkish coffee is not a type of coffee, it is a concept that has gained its local name with special cooking methods. In this way, cooking methods paved the way for new industrial designs.In this study, it is investigated how the historical development of Turkish coffee cooking methods can cause changes in the context of product design. Research aims to contribute to the literature on this subject and it is important for the field of industrial products design. In this study, coffee machine designs, staryotypes, and selected products were examined.
Keywords: Coffee; Endüstriyel Tasarım; History; Industrial Design; Kahve; Social life and customs; Sosyal yaşam ve adetler; Tarih; Turkey; Turkish Coffee Machines; Türk Kahvesi; Türk Kahvesi Makineleri Turkish Coffee; Türkiye