Elektronik sigortacılıkta e-imza - Çitli, Zehra Cahide (My University, 2012)
En genel tanımıyla elektronik imza, elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veridir. Bu tanımda elektronik imzanın en önemli üç unsuru ifade edilmektedir. Buna göre; elektronik imzanın elektronik veriden ayrı olduğu ve ona eklenmesi, ikinci olarak eklendiği veriyle mantıksal bağlantı kurulması, üçüncü olarak, veriye eklenen ve eklendiği veriyle mantıksal bağlantı kurulmasının kimlik doğrulama amacıyla yapılıyor olmasıdır. İnsanların kullanımına sunulan birçok yeni teknolojik altyapının sergilediği kolaylık ve kullanışlığı gölgeleyebilecek en önemli etkenlerin başında, bilgi ve bilgisayar güvenliği gelmektedir. Elektronik sigortacılık, 1996’da Java’nın kullanıma başlanmasıyla gelişen e-ticaretin bir alt dalı konumundadır. E-sigortacılık, sigortalının ihtiyaçlarına yönelik poliçeler hazırlanmasına, aradaki iletişimin daha kısa zamanda kurulmasına, teminatın esneklikle belirlenmesine ve risk idaresi desteğinin daha etkili olmasına imkân sağlamanın yanında, internetin herkese açık bir ağ olması beraberinde güvenlik sorununu getirmektedir. Bu çalışma ile elektronik imza uygulamaları ile elektronik sigortacılık arasında ilişki incelenmiş, elektronik imzada iyi yönde ortaya çıkacak gelişmelerin elektronik sigortacılığı etkileyip etkilemeyeceği üzerinde durulmuştur. Elektronik İmza, Elektronik Ticaret, E-Ticaret, Elektronik Sigorta, E-Sigorta, İnternet Sigortacılığı, Online Sigortacılık.

In its broadest definition, electronic signature refers to an electronic data which is attached or logically connected to an electronic data, and used for identity verification. This description covers three significant components of electronic signature; namely, the electronic signature firstly differs from the electronic data and is attached to it, secondly it has a logical connection with the data to which it is attached, and thirdly it is attached to the data with an aim to verify identity. The question of security of information and computers is one of the factors overshadowing facilities and efficiencies provided by the modern technology. Electronic Insurance is a sub-department of e-commerce which is developed after begging of Java-usage in 1996. E- Insurance, helps preparation of products of insureds’ needs, faster communication, determination of more flexible covers and more effective risk management. However it also brings security problems as the internet being an open source. Within the framework of this study, the relationship between electronic sign applications and electronic insurance is examined; and it is also investigated whether innovations of e-sign effects the electronic insurance positively or not. Electronic Sign, Electronic Commerce, E-Commerce, Electronic Insurance, E-Insurance, Insurance Over Internet, Online Insurance.
Keywords: Elektronik İmza; Sigortacılık