Sahîh-i Buhari'deki iman hadislerinin takdim-te'hir üslubu açısından tahlili - Ünal, Fatma Nur (My University, 2022)
Takdim-te’hir Arapça’da bir söz söyleme üslubudur. Cümlenin bazı ögelerini önce söyleyip bazılarını sonra söylemek anlamına gelen takdim ve te’hir sözün beliğ olabilmesi, maksadın daha iyi iletilebilmesi noktasında Arap dilinin gerektirdiği bir uygulamadır.Bu üslup belagat müstakil bir ilim oluncaya kadar nahiv ilmi kapsamında ele alınmıştır. Daha sonraları ise belagat alimlerince de incelenmiştir. Belagat ilminde bu üslubun cümleye kattığı incelik ve nüanslar incelenirken nahiv ilminde ise, anlama etkisine bakılmaksızın üslup cümlelerin dizilim şekli olarak ele alınmıştır. Ülkemizde takdim-tehirle ilgili çalışmalar yapılmıştır.Ayrıca takdim-te’hir üslubu Kuran’ı Kerim’de de incelenmiş ancak hadis-i şerifler konusunda böyle bir çalışma yapılmamıştır. Biz de böyle bir çalışmanın çok faydalı ve yerinde olduğunu düşündüğümüz için bu konuya eğilmeye karar verdik. Bu yüzden Sahih-i Buhari’nin iman babındaki hadisleri konumuz kapsamına alarak bu hadislerdeki takdim-tehiri incelemeye, bu üslubun hadise kattıklarını araştırmaya çalışacağız. Böylelikle hem iman babındaki hadisleri daha iyi anlayacağımızı hem de bu konuda önayak olarak Buhari’nin diğer bablarında ve diğer güvenilir hadis kaynaklarında aynı çalışmanın yapılmasını ümit ediyoruz.

Taqdim wa Takhir is a style of saying words in Arabic. Taqdim wa Takhir, which means saying some elements of a sentence first, and others later, is a practice required in the Arabic language to eloquently phrase something and to better convey the purpose. This turn of expression was reviewed withing the scope of syntax until rhetoric became a separate science. Then, it was also reviewed by the scholars of rhetoric. Rhetoric examines the fineness and nuances added to a sentence by this turn of expression, whereas syntax reviews the turn of expression as a form of sequence of sentences, without considering the effect of understanding. Studies on taqdim wa takhir have also been performed in Turkey. Taqdim wa takhir has been examined in Al-Quran Al-Kareem, however, such a study has not been done on Al-Hadith Al-Shareef. So, we decided to focus on the subject as we considered that such a study would be particularly useful and relevant. Hence, we included the Hadiths in the Faith Chapter of Sahih al-Bukhari in our subject of study and will try to review taqdim wa takhir in those Hadiths, as well as analyse the contribution of turn of expression to Hadiths. By doing this, we expect that we will better understand the Hadiths in the Faith Chapter and that the same studies will also be carried out on other chapters of Bukhari and on other reliable sources of Hadith.
Keywords: al-Bukhari; Al-Hadith Al-Shareef; anlam; belagat; hadis-i şerif Taqdim; Islam; İslam; rhetoric; Sahih; Sahih al-Bukhari; Sahih-i Buhari; Takdim; Takhir; Taqdim; te’hir; understanding