Türk-Amerikan diplomatik ilişkileri (1870-1930) - Öztürk, Neslihan (My University, 2005)
Soyadı: Neslihan Öztürk Tarihi Yrd. Doç. Dr. Ali Karaca Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans, Temmuz, 2005 plomasi, ticaret, kültürel ilişkiler

Türk - Amerikan Diplomatik İlişkileri (1870 - 1930 ) Bu çalışmada 1870 - 1930 yıların arasındaki Türk - Amerikan ilişkilerinin diplomatik, kültürel ve ekonomik boyutları üzerinde durulmaktadır. İlk olarak diplomatik ilişkilerin kurulması, geliştirilmesi ve I. Dünya savaşına gelindiğinde kesilmesi anlatılmaktadır. I.Dünya savaşına katılan Amerika'nın Osmanlı'ya karşı tavrı ve imparatorluğun paylaşım sürecinde göstermiş olduğu faaliyetler aktarılmıştır. Kurtuluş savaşı'nın başlamasıyla meydana gelen siyasi değişimlere karşı Amerika'nın uyguladığı politika ve yeni siyasi oluşumla kurduğu ilişkiler incelenerek Türkiye Cumhuriyeti dönemine değinilmiştir. Tüm bu anlatılanların içerisinde Amerika'nın misyonerlik faaliyetleri ve bu bağlamda Ermenilerle kurdukları ilişkiler anlatılmış, bu ilişkiler çerçevesinde Türkiye'nin göç kaybetmesi ve Ermenilerin Türkiye aleyhinde yürüttükleri yıkıcı faaliyetler anlatılmıştır. Name ond Surname : Neslihan Öztürk Tield: Turkish History Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ali Karaca Degree Awarded and Date: Master Degree, July, 2005 Key Words : Diplomacy, commerce, cultural relationships ABSTRACT Turkish - Amerikan Diplomatic Relatiunships (1870 - 1930 ) On this project Turkish - American reletions are regarded from the view of diplomatic, economic and cultural perspactives. In the first step; the beginning, development and the detachment of the diplomatic reletions are stated during the World War I period. The policy of America after she joined the World War I and the activities during the partition of the Empire are infered. After the beginning of the Independency War there were political changes in Turkey, we try to refer American policy toward these cahanges and the reletions between new political organization. Than we continued the subject in the Turkish Republic period.
Keywords: Türkiye_Dış İlişkiler_Amerika_1870-1930