Fotovoltaik panellerde güneş ışınımı-sıcaklık-akım-gerilim (gısag) taşınabilir veri kayıt sistemi tasarımı ve uygulaması - Soyer, Gürkan (My University, 2017)
FOTOVOLTAİK PANELLERDE GÜNEŞ IŞINIMI-SICAKLIK-AKIM-GERİLİM (GISAG) TAŞINABİLİR VERİ KAYIT SİSTEMİ TASARIMI VE UYGULAMASI Fotovoltaik (PV) sistemler, güneş pilleri, depolama elemanları ve beslediği yükün karakteristiğine bağlı olarak bazı ilave elemanlar içeren bir yapıya sahiptirler. Bu sistemlerin en önemli elemanı kuşkusuz fotovoltaik panellerdir. İlk kurulum aşamasında güneş pillerinin en iyi şartlarda ve en yüksek verimle çalışabilecekleri bir sistem tasarlamak çok önemlidir. Güneş ışınımı sürekli değişkenlik gösterdiği için uzun süreli ölçümler yapmak gerekmektedir. Sistem üzerinde değerlerin günün farklı saatlerinde kaydı ve sistem başında bulunmak çeşitli sorunlar çıkarmakta, ölçüm yapılan süre oldukça uzun olmaktadır. Bu da uzun süreli olarak ışınım, sıcaklık ve fotovoltaik panel güç değerlerinin ölçümünün yapılabileceği bir sistemi gerekli kılmıştır. Yapılan bu tez çalışmasında da elektrik enerjisi üretimi için kullanılan fotovoltaik panellerin üretmiş oldukları akım, gerilim, güç ve eş zamanlı ışınım-sıcaklık değerleri zamana bağlı olarak Secure Digital (SD) Memory Card içerisine depolanmıştır. Sensörler yardımı ile ölçülen ışınım, sıcaklık değerleri ve fotovoltaik panelin çıkışından elde edilen akım ve gerilim değerleri veri toplama kartına uygulanarak buradan elde edilen referans değerleri Arduino (mikrodenetleyici kartı) girişlerine verilmiştir. Ölçülen değerler SD hafıza kartı içerisine kaydedilmektedir. Bu kayıt hafıza kartı içerisine oluşturulan düz metin (txt) formatındaki dosya içerisine yapılmaktadır. Aynı zamanda ölçüm değerleri dokunmatik ekran üzerinden anlık olarak izlenebilmektedir. Fotovoltaik Panel, Işınım, Sıcaklık, Ardunio, Dokunmatik ekran, SD Hafıza Kartı, Veri Kayıt Sistemi.

DESIGN AND IMPLEMENTATION OF PORTABLE DATA RECORDING SYSTEM FOR SOLAR RADIATION-TEMPERATURE-CURRENT-VOLTAGE OF PHOTOVOLTAIC PANELS (GISAG) Photovoltaic systems has solar cells, storage elements and some additional components according to characteristic of the load that is supplied. It is certain that the crucial element of these systems are photovoltaic panels. It is necessary for the first setup stage to design the system in a way that solar cells can work in the best conditions and at the highest efficiency. As solar radiation is being changed constantly, long term measurements are required. Recording the values of the system at different hours of the day and supervising the system tooks considerable amount of time wich is hard to record or supervise. In that condition a system that can measure the radiation, temperature and photovoltaic panels’ power value in long term is necessary. In this thesis, photovoltaic panels that are used for productions of electrical power generation such as current, voltage, power and solar radiation and temperature values depending on the time has been stored in SecureDigital (SD) Memory Card. Solar radiation and temperature values that measured with sensors and the current and voltage values obtained from the output of the photovoltaic panels are recorded to the data board and reference values that are obtained from the board have given to Arduino input. The measured values are recorded in the SD memory card. This record is saved into the the memory card in a form of plain text (txt) file. Also, measured values can be monitored transiently via touch screen. Key Words : Photovoltaic Panels, Radiation, Temperature, Arduino, Touch Screen, SD Memory Card, Data Saving System.
Keywords: Elektrik üretimi; Fotovoltaik güç sistemleri; Fotovoltaik güç üretimi; Güneş enerjisi; Tasarım ve yapım