İNEGÖL HAVZASINDA DRENAJ AĞI GELİŞİMİ VE FLÜVYAL SÜREÇLERİN_x000D_ MORFOMETRİK ANALİZLERLE İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Morfometrik indislerle yapılan analizler, gelişen Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile hızlı, karşılaştırabilir veriler sağlamakta ve bu bilgilersayesinde havzaların jeolojik, jeomorfolojik ve hidrografik özellikleri açıklanabilmektedir. Bu çalışmada, farklı yapısal unsurları,jeomorfik birimleri, tektonik özellikleri barındıran İnegöl havzasının drenaj ağı, gelişimi ve flüvyal süreçleri etkileyen unsurlar,morfometrik indis analizleri üzerinden incelenmiştir. Araştırmada topografya paftaları ile Sayısal Yükselti Modeli (SYM) oluşturulmuş,havza geneli ve üç ana alt havza üzerinden alansal, çizgisel ve yüzeysel 26 morfometrik indisin hesaplamaları yapılmış ve CBS ile haritalarüretilmiştir. Yapılan analizlerden özellikle drenaj yoğunluğu, akarsu sıklığı, asimetrik faktöri, topografik simetri faktörü, vadi genişliğivadi yüksekliği oranı, akarsu-boy gradyan indisi, yarılma derecesi ve aşınım-parçalanma indis verileri, havzanın drenaj gelişimindestrüktürün, tektonik hadiseler ile doğrultuların ana etkenler olduğunu tespit edilmiştir. Morfometrik indis sonuçlarına göre, havzanınkuzeyinde yer alan İnegöl ovasında litolojik birimler akarsuların tek kanal üzerinden drene olmasını sağlarken, Domaniç Dağları’ndakigranit topografyası akarsu sıklığının yoğun olmasına neden olmuştur. Vadi genişliği-vadi yüksekliği oranı, akarsu-boy gradyan indisi,yarılma derecesi ve topografik pürüzlülük indis verileri konsekant akarsu varlığını, havzanın belli alanlarındaki akarsuların ötelendiğini,fay dikliklerini aşarak boğaz vadiler oluşturduğunu ortaya koymuştur. Havzada genel drenajın sentripetal tipte olduğu, alt havzalardave yerel bölgelerde dandritik, kafesli ve paralel drenaj ağlarının geliştiği görülmüştür. Uygulanan indislerle drenaj ağı ve flüvyalsüreçlerin gelişiminde tektonik hareketlerin etkisinin baskın etmen olduğu sayısal kanıtlarla tespit edilmiştir.

Analyzes made with morphometric indices provide fast, comparable data with the developing Geographical Information Systems (GIS)_x000D_ and geological, geomorphological and hydrographic characteristics of the basins can be explained with this information. In this study,_x000D_ the drainage network development and fluvial processes of the İnegöl basin, which has various structural elements, geomorphic units,_x000D_ tectonic features, were examined through morphometric index analysis and maps. In the research, topography sheets and Digital_x000D_ Elevation Model (DEM) were created, calculations of areal, linear and superficial 26 morphometric indices were made over the basinwide and three main sub-basins, and maps were produced with GIS. Among the analyzes, especially drainage density, stream density,_x000D_ asymmetric factor, topographic symmetry factor, valley width-valley height ratio, stream-length gradient index, dissection index and_x000D_ erosion-fragmentation index data show that the structure, tectonic events and strikes are the main factors in the drainage_x000D_ development of the basin. It has been determined. According to the results of the morphometric index, while lithological units in the_x000D_ İnegöl plain located in the north of the basin enabled the rivers to drain through a single channel, the granite topography in the Domaniç_x000D_ Mountains caused the density of the stream. Valley width-valley height ratio, stream-length gradient index, dissectin index and_x000D_ topographic roughness index data reveal the presence of a concentrate stream, the drift of the rivers in certain areas of the basin,_x000D_ creating strait valleys by overcoming the steepness of the fault. It was observed that the general drainage in the basin was of the_x000D_ centripetal type, and dandritic, latticed and parallel drainage networks developed in the sub-basins and local areas. With the applied_x000D_ indices, it has been determined by numerical evidence that the effect of tectonic movements is the dominant factor in the development_x000D_ of the drainage network and fluvial processes.
Investigation of drainage network development and fluvial processes by morphometric analysis in İnegöl Basin