Metotreksat ile oluşan böbrek hasarına karşı Momordica Charantia’nın (Kudret Narı) koruyucu etkilerinin incelenmesi - Çetin, Melisa (My University, 2022)
Metotreksat ile Oluşan Böbrek Hasarına Karşı Momordi̇ca Charanti̇a’nın (Kudret Narı) Koruyucu Etki̇leri̇ni̇n İncelenmesi̇ Öğrencinin Adı: Melisa ÇETİN Danışmanı: Prof. Dr. Göksel ŞENER Farmakoloji Amaç: Sitotoksik kemoterapötik ajan olan metotreksat (MT) birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Metotreksatın vücutta oluşturduğu toksisite, yaşam kalitesini düşürmekte ve kullanımında sınırlamalara sebep olmaktadır. İlacın oluşturduğu böbrek hasarı, eliminasyonunu geciktirdiğinde nefrotoksisite gibi birçok toksisiteye yol açmaktadır. Momordica Charantia (MC) antioksidan özelliği ile bilinen meyveli bir bitkidir ve geleneksel tıpta sıklıkla tedavi edici özelliklerinden yararlanılmıştır. Bu çalışma Momordica Charantia’nın, metotreksat kaynaklı oksidatif böbrek hasarı üzerindeki koruyucu etkisinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: 24 adet Spraque Dawley türü sıçan Kontrol+Tuzlu Su (K), Metotreksat (MT)+TS ve MT+MC olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Böbrek hasarını indüklemek için intraperitonal olarak 20 mg/ kg metotreksat (MT) uygulandı. 5 gün boyunca her gün MT+MC grubuna 50 mg/ kg dozunda oral yolla Momordica Charantia ekstresi verildi. 5. günün sonunda dekapite edilen deneklerden böbrek doku örnekleri alındı. Oksidatif hasar belirteçleri olan Glutatyon (GSH), malondialdehit (MDA), miyeloperoksidaz (MPO), 8-hidroksi-2'-deoksiguanozin (8-OHdG) ve kaspase-3 aktivitesi miktarları değerlendirildi. İstatistiksel analiz, GraphPad Prism 5.0 kullanılarak yapıldı. Bulgular: Metotreksat uygulanan grup ile kontrol grubu karşılaştırıldığında MDA, MPO, 8-OHdG seviyelerinde anlamlı olarak artış gözlemlenirken GSH seviyesinde düşüş gözlemlendi. Kudret narı ekstresi ile tedavi edilen MT grubunda MDA, MPO, 8-OHdG seviyeleri MT grubuna göre anlamlı olarak azalırken GSH seviyesi arttı. Sonuçlar: İleride yapılacak çalışmalarla birlikte ilaca bağlı oksidatif hasarın sebep olduğu böbrek hasarında Momordica Charantia bitkisinin koruyucu ajan olarak kullanımının tedaviye yenilikçi yaklaşım getireceği düşünmekteyiz.

Objective: Methotrexate (MT) is an antineoplastic agent used in the treatment of cancer. The severe side effects of this drug limit metotreksat’s effectiveness. Momordica Charantia (MC) is fruity plant known for its therapeutic properties. This study focus to determine the potential protective effects of the bitter melon extract against methotrexate-induced oxidative kidney damage. Method: 24 Spraque Dawley rats were divided into 3 groups: Control (C), MT, and MT+MC. Methotrexate was administered 20 mg/ kg intraperitoneally as single dose. In the MT+MC group, 50 mg/ kg dose of MC was administered for 5 days orally. After the 5th day, the subjects were decapitated and kidney tissue samples were taken to analyze glutathione (GSH), malondialdehyde (MDA), myeloperoxidase (MPO), 8-hydroxy-2’-deoxyguanosine (8-OHdG) and caspase-3 activity. GraphPad Prism 5.0 was used for the statistical analysis. Results: When the MT group was compared with the control group, a meaningful increase was observed in MDA, MPO, 8-OHdG levels, while GSH levels decreased. MDA, MPO, 8-OHdG levels were significantly reduced in the MT group treated with Momordica Charantia extract compared to the MT group, while the GSH level increased. Conclusion: Our study supports that Momordica Charantia extract can be used to treat drug-induced oxidative kidney damage. With future studies, we believe using Momordica Charantia extract for drug-induced oxidative damage will bring an innovative method to treatment.
Keywords: Böbrek; Farmakoloji; Methotrexate; Metotreksat; Momordica Charantia; Oksidatif hasar Kidney; Oxidative damage; Pharmacology