DÖRT ŞİİR DÖRT FARKLI SULARÎ - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Davut Sularî yakın tarihte yaşamış, en önemli Alevî-Bektaşî âşıklardan biridir. Gezici vebâdeli bir âşık olan Sularî; kuvvetli doğaçlama yeteneği, sazı kendine has bir tavırla çalmasıve dedelik görevini de icra etmesi sebebiyle kendinden sonraki Alevî-Bektaşî âşıklarıetkilemiştir. Sularî; farklı hisler doğrultusunda farklı şiir anlayışları geliştirmiştir. Öyle ki dinîşiirleri ile ladinî şiirleri; başka başka ağızlardan söylenmiş gibidir. Aynı zamanda mevzu bahiseserlerinde, farklı şairlerden etkilenmiş, söyleyişini ve şiirin dış yapısını; söylediği şiirinkonusuna göre değiştirmiştir. Sularî, dinî şiirlerinde ahlakçı edasıyla Pir Sultan’ı anımsatanbir şair görünümünde iken ladinî şiirlerinde; mücessem ve oldukça gerçekçi bir aşkın peşindekoşan, köylü güzellere vurulan Karacaoğlan gibidir. Bu farkı görerek Sularî’nin; dinî, ladinî,toplumcu ve bireyci konular olmak üzere dört farklı ana temayı işlediği şiirlerini; şiir tahliliyöntemiyle inceledik. Bu şekilde, Sularî’nin farklı konularda; farklı müktesebatlara sahip olanbir şair olduğunu; söyleyişini, görüşlerini, şiirinin yapısını işlediği konuya göre değiştirdiğiniortaya koymaya çalıştık. Şiirleri tahlil ederken Alevî-Bektaşîliğin toplumsal ve inançsalyapısını da göz önünde tuttuk fakat şiirlere asıl konusu üzerinden yaklaştık böylece dinianlatmayan bir metinde dinî içerik aranmamış olacaktır. Ayrıca bu çalışmada, âşıkların farklıkonularda geleneğin imkânlarından nasıl faydalandığı da örneklenmiş olacaktır.

Davut Sulari is one of the most important Alevi-Bektashi poets who has lived in_x000D_ recent history. Sulari is a traveling and beatified poet and he has a strong improvisational ability_x000D_ which influenced to next Alevi-Bektashi poets because he played the saz with his own unique_x000D_ attitude and he does one’s duty his Alevi sheikdom responsibility. He created different poetries_x000D_ with different emotions, so much so that his religious poems and his non-religious poems that_x000D_ like had been said from different mouths. At the same time, the subject of his works was_x000D_ influenced by different poets, and according to these, he changed the structure of his poems and_x000D_ also his discourse. Sulari is associated with Pir Sultan with his moralist idea in his religious_x000D_ poems, in the meantime, he evokes to Karacaoglan with realistic love and realistic beauty in his_x000D_ non-religious poem. Because of this difference, we analyzed his poems that can be classified as_x000D_ religious, non-religious, communal and individualist, by the "Method of Poetry Analysis". In this_x000D_ way we understood that Sulari has got different acquis to different subjects and sought to show_x000D_ that he changed the formal structure of his poetry according to the subject he was working on._x000D_ When we analyzing the poems, also we took into mind the social and religious structure of AleviBektashizm inspite of observed these poems on the main subject. Thus, a non-religious poem is_x000D_ not perceived as a religious poem. In addition in this study, it will be exemplified how the_x000D_ minstrels benefit from the possibilities of the tradition in different subjects.
FOUR POEMS FOUR DIFFERENT SULARÎ