Mustafa Kutlu'nun hikâyelerinde tasavvuf - Aslan, Hiranur Baylan (My University, 2020)
Tasavvuf konusunu Türk hikâyesinde kendine has, modern mazmunlarla ele alanMustafa Kutlu, Türk hikâyeciliğinde özgün bir yere sahiptir. Hikâyelerini yazarkengelenekten beslenmiş olmasına rağmen kendi çağının dinamiklerini de yakalamıştır.Gerek anlatım tekniği gerekse üslûbu ile modern Türk hikâyesinde ayrıcalıklı bir yeresahiptir. Bulunduğu dönemin meselelerine bigâne kalmamış ve bu meseleleri ele alırkende tasavvuf dilini kullanmıştır.Tezimizde, tasavvuf kavramlarının ve tasavvufi dilin Kutlu’nun hikâyelerindenasıl tezahür ettiğini ortaya koymaya çalıştık. Kutlu, kimi hikâyelerinde tasavvufmeselesini modern mazmunlarla okuyucusuyla buluştururken kimi hikâyelerinde küçüktemaslarla ve tasavvuf dilini kullanarak bunu yapmıştır. Yoksulluk İçimizde, Bu Böyledir,Sır, Hesap Günü ve Nur hikâyesi, tasavvuf konusunun en yoğun olarak ele alındığıhikâyelerdir. Hikâyelerde en fazla karşılaştığımız kavramlar ise; arayış, dünyanıngeçiciliği, sır, şükür ve tövbe kavramları olmuştur.

Mustafa Kutlu, who tackles the subject of Sufism in his Turkish story with hisown modern masons, has a unique place in Turkish storytelling. Although he was fed bytradition while writing his stories, he also captured the dynamics of his age. It has aprivileged place in modern Turkish story with its narrative technique and style. He didnot observe the problems of the time he was in, and while dealing with these issues, heexplained his problem by using Sufi language.In our thesis, we tried to reveal how Sufi concepts and Sufi language aremanifested in Kutlu's stories. While in some of his stories, Kutlu brought the issue ofSufism to his reader with modern mazmuns, while in some of his stories he did so withsmall contacts and using Sufi language. The Poverty Is Within Us, This Is It, The Secret,Account Day and Nur story are the stories where the subject of Sufism is dealt with mostintensely. The concepts we encounter most in the stories are; The search has been aboutthe temporality of the world, secret, thankfulness and repentance.
Keywords: History and criticism; Mustafa Kutlu; Mustafa Kutlu Sufism; Tarih ve eleştiri; Tasavvuf; Turkish literature; Turkish Stories; Türk edebiyatı; Türk hikâyesi